Flunssa – Mistä se tulee ja mihin se menee?

Suomessa asioidaan perusterveydenhuollossa hengitystieinfektion eli flunssan takia 1,6 miljoonaa kertaa vuodessa. Näin siitä huolimatta, että flunssaan tehoavat parhaiten aika ja kotihoito.

Aikuinen sairastaa keskimäärin 2–3 flunssaa vuodessa.

Sairaalahoitoa hengitystieinfektioista vaatii noin 2 %: aikuisten kohdalla lähinnä keuhkokuumeen ja lasten kohdalla kurkunpäätulehduksen, korvatulehduksen tai keuhkokuumeen vuoksi. Tällöin kyseessä on usein flunssaa seurannut jälkitauti.

Keski-ikäiset saavat flunssatartunnan keskimäärin 2–3 kertaa vuodessa ja iäkkäät kerran. Lapset, joiden vastustuskyky ei vielä ole yhtä kehittynyt, voivat sairastaa jopa kymmenen flunssaa vuodessa. Iän myötä vähenevään flunssien määrään vaikuttaa paitsi vastuskyky myös se, että iäkkäillä ihmiskontaktit ovat usein vähäisempiä.

Fluzinc

3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.

(CE terveydenhuollon tuote)

Flunssa kulkee kädestä käteen

Flunssavirus tarttuu usein käsien kautta. Eniten flunssaviruksia on nenäeritteessä, josta ne kulkevat kädestä käteen ja seuraavan tartunnan saajan nenään. Flunssa leviää perheen sisällä ja töissä, koulussa, hoidossa tai harrastuksissa. Sen voi napata mukaansa kaupungilta, lounasravintolasta tai bussista.

Flunssa voi tarttua myös pisarateitse tai tavaroiden välityksellä. Virukset kulkevat ilmateitse niistämisen tai aivastusten ja pärskinnän seurauksena. Yleisin flunssanaiheuttaja on rinovirus. Rinovirukset menettävät taudinaiheuttamiskykynsä aika pian kuivuttuaan, mutta muut virukset sen sijaan kestävät kuivumista paremmin ja leviävät myös tavaroiden kuten lelujen välityksellä.

Töissä voi käydä oman voinnin mukaisesti.

Koska flunssaviruksia on tunnistettu yli 200 erilaista, on tartunnanaiheuttajia flunssakausilla runsaasti liikenteessä. Yhden taudin sairastaminen ei siksi takaa, että olisi vastustuskykyinen, kun seuraava virus tulee vastaan. Samasta syystä ei töistä tai opinnoista tarvitse olla flunssan takia poissa, jos oma vointi ei sitä edellytä. Yksi henkilö ei lopulta vaikuta juuri mitään muiden riskiin sairastua. Tosin, jos oma vointi etenkin taudin alussa on huono, ei töistä välttämättä tule mitään. Fyysisesti raskasta, sykettä tai hikeä nostattavaa työtä ei tule tehdä kuumeisena tai yleisvoinnin ollessa heikko.

Flunssa itää päivästä kolmeen

Flunssan itämisaika on yhdestä kolmeen vuorokautta. Tartuttavimmillaan flunssa on ennen oireiden alkamista ja 2–3 päivää oireiden alkamisen jälkeen. Ensimmäiset oireet ovat kurkkukipu ja tukkoinen tai vuotava nenä. Pari päivää näiden jälkeen alkaa kuiva yskä, joka myöhemmin muuttuu limaisemmaksi. Aikuisilla flunssaan voi liittyä kuumeinen olo, lihassärkyä ja vilunväristyksiä. Lapsilla on tyypillisemmin kuumetta.

Ensimmäiset oireet ovat kurkkukipu ja tukkoinen tai vuotava nenä.

Flunssan alussa yleiskunto heikkenee, ja yleisoireet jatkuvat tyypillisesti voimakkaampina muutamia päiviä. Rasitusta kuten liikuntaa tai fyysistä työtä kannattaa välttää oman voinnin mukaan, ja kevennettyä liikuntaa voi harrastaa yleisoireiden helpotettua. Flunssassa nuha ja yskä kestävät tyypillisesti 10 päivästä 2–3 viikkoon. Oireista yskä on usein se, joka jatkuu pisimpään muiden oireiden jo helpotettua.

Lue flunssan oireista tarkemmin: Flunssan oireet – mistä tunnistat, että flunssa on iskemässä?

Lääkäri allekirjoittaa paperia
Jotkut työnantajat edellyttävät sairaustodistusta jo lyhyestä poissaolosta.

Hoitoon todistuksen tai jälkitaudin takia

Flunssan takia tarvitsee hakeutua hoitoon vain, jos esimerkiksi työnantaja edellyttää todistusta jo lyhyestä poissaolosta, ja flunssa tuntuu edellyttävän kotona pysymistä. Jälkitautien aiheuttaja sen sijaan on hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla. Jos oireet uusivat pian flunssan jo helpotettua, voi kyseessä olla jälkitauti – tai seuraava flunssatartunta. Seuraavissa tapauksissa on hyvä selvittää tilanne terveydenhuollossa:

  • Oireisiin kuuluu aikuisella korkeaa kuumetta.
  • Olo tuntuu voimakkaasti uupuneelta.
  • Oireisiin kuuluu hengityksen raskautta.
  • Yskä jatkuu häiritsevän voimakkaana yli 3 viikkoa.
  • Oireet uusivat (aiempaa voimakkaampina) flunssan jo helpotettua.

Flunssan jälkitauteihin kuuluvat muun muassa keuhkokuume, poskiontelotulehdus ja streptokokkiangiina, ja yksi oireista voi olla pitkittynyt yskä. Lue lisää pitkittyneen yskän syistä: Vaivaako pitkittynyt flunssa – Näin puolitat flunssan keston!

Kevennä ja hoida kotikonstein

Flunssan voi parhaiten torjua pesemällä kätensä huolellisesti ja välttämällä kättelyä flunssakausien aikana. Tartunnalta voi suojata tai tautia lyhentää myös hyvä yleiskunto. Riittävä uni, monipuolinen ravinto ja säännöllinen liikunta ovat hyviä keinoja suojata itseään hengitystieinfektiolta. Jos flunssa kuitenkin iskee, voi sen kestoon tai oireiden epämukavuuteen vaikuttaa monin käsikauppavalmistein ja toimimalla oikein.

Paras keino välttää flunssa on hyvä käsihygienia.

Koska flunssan aiheuttaa virus, ei antibiooteista ole sen hoidossa hyötyä. Myöskään allergiseen nuhaan käytettävistä antihistamiineista ei ole apua. Lihaskipuja ja kuumeista oloa voi helpottaa apteekeista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä, joita ovat tulehduskipulääkkeet (esim. ibuprofeeni) ja parasetamolivalmisteet. Nenää avaavia sumutteita voi käyttää lyhytaikaisesti ohjeen mukaan. Yskänlääkkeistä ei juuri ole apua, ja ne voivat jopa olla haitaksi hillitessään yskää, joka on yksi elimistön keinoista parantua.

Porkkanajuomat pulloissa tarjottimella
Flunssaisena tulee nauttia riittävästi nestettä ja vitamiineja.

Flunssaisena on syytä huolehtia riittävästä juomisesta, ja ravinteikasta ruokaa kannattaa nauttia säännöllisesti, vaikka ruokahalu olisikin flunssan vuoksi heikko. Jos kurkku on käheä, on parasta välttää puhumista, ja erityisesti kuumeisena on vältettävä sykettä nostavaa rasitusta. Töissä voi jatkaa oman voinnin mukaisesti, mutta tällöinkin on syytä huolehtia riittävästä levosta ja palautumisesta.

Sinkkikuuri kannattaa aloittaa heti oireiden ilmaannuttua.

Flunssan kestoon on mahdollista vaikuttaa nauttimalla sinkkiasetaatti-imeskelytabletteja (CE terveydenhuollon tuote) kuuriluontoisesti heti ensioireiden ilmaannuttua. Olennaista on aloittaa kuuri heti, nauttia riittävä määrä sinkkiä asetaattimuodossa ja siten, että sinkki pääsee vaikuttamaan nielun limakalvoilla. Suositeltu annostus on 80 milligrammaa sinkkiasetaattia nautittuna pienempinä annoksina tasaisesti pitkin päivää.

Lue lisää flunssan hoidosta kotikonstein: Flunssan hoito – toimi nopeasti!

Onko se sittenkin influenssa?

Influenssa on tavalliseen flunssaan verrattuna usein ”flunssa steroideilla”: kuume nousee nopeammin ja korkeammalle, yleinen kipuilu ja särky on voimakkaampaa ja olo voimattomampi. Jos kuulut influenssan riskiryhmiin ja sairastut flunssankaltaisiin oireisiin influenssakaudella, voi olla syytä tarkistuttaa tilanne terveydenhuollossa. Ankaria influenssaoireita voidaan hoitaa myös lääkkeellisesti. Toisin kuin flunssaa, influenssaa vastaan voi ottaa rokotteen, joka laaditaan vuosittain tulevaa influenssakautta varten.

Fluzinc

3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.

(CE terveydenhuollon tuote)

Lähteet:

Terveyskirjasto 1, 2
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Jaa tämä artikkeli: