Vaivaako pitkittynyt flunssa – Näin puolitat flunssan keston!

Flunssa on aikuisväestön yleisin sairaus, ja keskimäärin aikuinen sairastaa 1–5 flunssaa vuodessa. Flunssan eli nuhakuumeen aiheuttajia ovat virukset, joita löytyy noin 200 erilaista. Runsaan taudinaiheuttajajoukon vuoksi on mahdollista sairastaa kaksi peräkkäistä infektiota siten, että ne tuntuvat samalta flunssalta, vaikka kehossa jyllääkin jo seuraava virus.

Flunssan kestoa on mahdollista lyhentää.

Nykytutkimuksen mukaan flunssan kestoa on mahdollista lyhentää, kun toimii heti ensioireiden ilmaannuttua oikein. Flunssaa voi myös ehkäistä, eivätkä kaikki kohtaamamme virukset suinkaan puhkea kehossamme nuhakuumeeksi.

Fluzinc

3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.

(CE terveydenhuollon tuote)

Mikä on flunssan normaali kesto?

Flunssan normaali kesto on yhdestä kahteen viikkoa. Flunssaoireet lievittyvät usein ensimmäisten 4–7 päivän kuluttua, mutta flunssaan liittyvä yskä kestää tavallisesti noin 2 viikkoa, ja myös kolmen tai neljän viikon pituinenkin yskä on tavallista. Tarkkaa pitkittyneen flunssan määritelmää ei ole; pitkittyneestä yskästä puhutaan, kun yskä on kestänyt pidempään kuin 4–8 viikkoa. Flunssaan liittyvä yskä on käytännössä äkillinen keuhkoputkentulehdus eli bronkiitti, joka tyypillisesti paranee itsestään parin kolmen viikon kuluessa.

Mistä pitkittynyt flunssa johtuu?

Pitkittyneen yskän merkittävin syy hengitystieinfektion eli tavallisen flunssan jälkeen on poskiontelotulehdus, joka on paitsi flunssan jälkitauti myös ylläpitää yskää. Tupakoitsijoilla puolestaan tyypillinen on krooninen keuhkoputkentulehdus, joka keuhkoputkien limakalvovauriot ovat pysyviä. Pitkittyneen yskän taustalta voidaan löytää useita tekijöitä, jotka tulee selvittää ja hoitaa:

 • poskiontelotulehdus
 • allerginen ärsytys (astma)
 • sydämen toiminnan vajaus
 • mahalaukun sisällön takaisinvirtaus hengitysteihin yöllä
 • Suomessa harvinainen tuberkuloosi
 • mykoplasma
 • krooninen keuhkoputkentulehdus

Mykoplasma muistuttaa pitkittynyttä flunssaa

Mykoplasma aiheuttaa pitkittynyttä, flunssan kaltaista oireilua ja suorituskyvyn heikkenemistä. Kyseessä on bakteeripohjainen sairaus, joka tarttuu flunssan tavoin pisaratartuntana tai käsien kautta. Oireet aiheuttaa pienikokoinen bakteeri, joka tunkeutuu ihmissolun sisälle. Nuhakuumetta aiheuttavan mykoplasman diagnosoinnissa käytetään vasta-aineita, ja diagnosointi vaatii aikaa ja tyypillisesti 1–2 verikoetta.

Mykoplasmaan liittyy tyypillisesti jatkuva väsymys, ja urheilemattomalla henkilöllä se voi muistuttaa kroonista väsymysoireyhtymää. Urheilijoilla puolestaan suorituskyky voi laskea mykoplasman seurauksena jopa vuodeksi. Tyypillisten flunssaoireiden lisäksi mykoplasmaan liittyy rasituksessa voimakas liman eritys.

Nainen nojaa otsaansa työpöytään tietokoneen edessä
Mykoplasma heikentää suorituskykyä ja aiheuttaa väsymystä.

Mykoplasmabakteerit ovat yleisiä ihmisen elinympäristössä, ja niistä noin 10 % aiheuttaa ihmisille sairautta, kuten hengitystieinfktioita. Samalla lähes joka viides terve kantaa mykoplasmaa tietämättään hengitysteissään tilapäisesti, mikä takaa taudin säilymisen. Mykoplasmabakteerien aiheuttamia epidemioita esiintyy 3–7 vuoden välein. Mykoplasmaa hoidetaan antibiooteilla, joihin voidaan yhdistää muita lääkkeitä. Koska bakteeri on solun sisällä, vaatii sen nujertaminen tavallista pidemmän kuurin.

Milloin lääkäriin flunssan takia?

Flunssan takia kannattaa hakeutua terveydenhoidon pariin, jos

 • kuume nousee uudestaan tai myöhemmin silloin, kun flunssa on aluksi ollut kuumeeton. Tämä voi viitata bakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen, joka vaatii antibiootteja.
 • esiintyy korvakipua ja korvan lukkoisuutta. Tämä voi viitata välikorvantulehdukseen.
 • esiintyy paineen tunnetta ja kipua poskipäissä. Kyseessä voi olla poskiontelotulehdus, joka vaatii usein antibioottihoitoa.
 • rintaan koskee tai syke on epätasainen. Myokardiitti eli sydänlihaksen tulehdus voi oireilla rintakipuna erityisesti vasemmalla kyljellä maatessa ja etukumarassa asennossa. Sydänlihaksen tulehduksen aiheuttaa yleensä virus, jolloin tauti on usein oireeton. Sydänlihastulehduksen välttämiseksi raskasta liikuntaa on vältettävä flunssaisena. Rintakipuja hoidetaan tulehduskipulääkkeillä ja rytmihäiriöitä sydänlääkkeillä.

Lisäksi pitkittynyt yskän syy on syytä tutkia vastaanotolla seuraavissa tapauksissa:

 • Jos aikuisella yskään liittyy korkea kuume (yli 38 astetta), väsymys on ankaraa tai henkeä ahdistaa. Kyseessä voi olla bakteerin aiheuttama keuhkokuume.
 • Jos yskä ei ala lievittyä kolmannella tautiviikolla.
 • Jos yskä kestää limaisena yli 3 viikkoa, eikä henkilöllä ole aiemmin todettu keuhkoahtaumatautia.
 • Jos korkea kuume kestää useita päiviä, hengitys muuttuu raskaammaksi tai kivuliaaksi tai jos ysköksissä on verta.
 • Jos jo pidempään on esiintynyt lämpöilyä, laihtumista ja heikkoa yleisvointia.

Lyhennä flunssan kestoa näin

Flunssan kestoa voi tutkitusti lyhentää toimimalla nopeasti ensioireiden ilmaannuttua. Tyypilliset flunssan ensioireet ovat:

 • tukkoinen tai vuotava nenä
 • karhea tai kipeä kurkku
 • yskä

Oireet alkavat 1–2 päivän kuluessa virustartunnasta. Ensin usein tukkoisena tai vuotavana nenänä ja kipeytyvänä kurkkuna, ja parin päivän sisään yskänä. Toisessa artikkelissamme käsittelemme tarkemmin, mistä tunnistat, että flunssa on iskemässä (siirry artikkeliin tästä).

Aloita sinkkikuuri heti ensioireisiin.

Jos haluat lyhentää flunssan kestoa, aloita heti ensioireiden myötä sinkkiasetaattikuuri (CE terveydenhuollon tuote). Sinkkiasetaatti-imeskelytabletit voivat tutkimusten lyhentää flunssan kestoa tutkimusten mukaan keskimäärin 7 päivästä 4 päivään, kun kuuri aloitetaan heti; myöhempi aloitus laskee sinkkikuurin flunssaa lyhentävää tehoa.

Sinkkikuuri tehoaa tutkitusti

Näin varmistat, että saat sinkkikuuristasi parhaan hyödyn:

 • Tarkista, että valmisteen sinkki on sinkkiasetaattia, joka on tutkitusti tehokkain muoto.
 • Valitse imeskelytabletit, jolloin sinkki vaikuttaa paikallisesti nielussa.
 • Tarkista, ettei valmisteessa ole sitruunahappoa, joka estää sinkin vaikutuksen.
 • Tarkista, että käyttämäsi kuuri on CE terveydenhuollon tuote eikä ravintolisä.
 • Nauti päivässä 80 mg sinkkiasetaattia, pienemmiksi annoksiksi jaettuina.
 • Ota imeskelytabletti 2 tunnin välein, 3 päivän ajan.
 • Imeskele tabletit hitaasti.

Sinkkikuurin rinnalla voi nauttia C-vitamiinikuurin, joka tukee elimistön vastustuskykyä. C-vitamiini on kätevää nauttia veteen liuotettavinaporetabletteina, jolloin tulee samalla huolehdittua riittävästä nesteytyksestä. Valitse valmiste, jossa on 1000 mg C-vitamiinia per annos ja nauti 4–5 grammaa vuorokaudessa annosteltuna pitkin päivää. Nauti C-vitamiini eri aikaan sinkkitablettien kanssa, sillä yhtä aikaa otettuina ne voivat heikentää sinkin tehoa. Suuri annos C-vitamiinia voi saada vatsan löysälle, ja tarkoitus onkin nauttia näin suurta annosta vain lyhytaikaisesti.

Mies juo vitamiinijuomaa ja katsoo ulos ikkunasta
C-vitamiinia kannattaa nauttia poretabletteina pitkin päivää.

Riittävä lepo lyhentää flunssaa ja ehkäisee jälkitauteja

Flunssan kestoa voi lyhentää myös muilla valinnoilla. Flunssaisena on tärkeää levätä riittävästi ja rauhoittaa stressiä, jotta oireet eivät pitkity turhan rehkimisen seurauksena. Fyysinen ja henkinen rasitus myös lisäävät jälkitautien riskiä, ja ne puolestaan ovat tavanomaista flunssaa vakavampia. Urheilua kannattaa normaalisti välttää 3–5 päivään. Jos olo on huono, liikkumaan ei kannata lähteä. Kun vointi sen sallii, voi liikkumaan lähteä kevennetysti, oloaan kuulostellen.

Vältä turhaa rehkimistä ja panosta hyviin uniin.

Lämpimän nesteen nauttiminen ja höyryhengitys ohentavat limaa ja voivat tuoda helpotusta tukkoiseen oloon. Jos sisäilma on kuivaa, kuten monissa uudemmissa rakennuksissa on, voi ilmankostutin vähentää yskänärsytystä. Jos tiedät sinulla olevan taipumusta poskiontelotulehduksiin, voi heti flunssan oireiden alettua olla viisasta alkaa käyttää kortisonia sisältävää nenäsuihketta.

Lisää vinkkejä flunssan tehokkaaseen hoitoon löydät toisesta artikkelistamme, jonne pääset tästä.

Lyhin flunssa on se, joka ei edes ala

Parhaiten flunssan kestoa lyhentää estämällä tartunnan kokonaan. Paras keino välttää flunssa on huolehtia käsien pesusta ja hyvästä vastustuskyvystä. Kun vastustuskyky on hyvä, on flunssa tarttuessaankin usein oireiltaan lievempi. Monipuolinen ja perusterveellinen ruokavalio, hyvät yöunet ja stressinhallintataidot sekä liikunta ylläpitävät hyvää vastustuskykyä, jota voi tukea huolehtimalla riittävästä D-vitamiinin, C-vitamiinin ja sinkin saannista.

Erityisesti flunssakaudella alkusyksystä sydäntalvelle on hyvä muistaa aivastaa hihaan tai nenäliinaan ja heittää nenäliinat roskiin. Flunssa tarttuu pisaratartuntana aivastusten, nenäeritteiden ja käsien kautta, joten hyvät tavat ja kättelyn välttäminen auttavat ehkäisemään flunssaa sekä omalla että muiden kohdalla. Flunssaa voi nimittäin levittää myös tietämättään, sillä tartunta leviää jo ennen ensioireiden ilmaantumista, tehokkaimmin juuri ensimmäisinä päivinä tartunnan saamisen jälkeen.

Fluzinc

3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.

(CE terveydenhuollon tuote)

Apteq C + Sinkki

Vastustuskyvyn ja yleiskunnon ylläpitoon. Appelsiinin ja mustaherukan makuisena.

Jaa tämä artikkeli: