Flunssan hoito – toimi nopeasti!
Flunssa eli nuhakuume on ylempien hengitysteiden virustulehdus. Flunssa on ihmisen yleisin sairaus, joka lapsilla kestää noin viikon ja aikuisilla usein 1,5-3 viikkoa. Flunssaan itsessään ei löydy tehokasta hoitoa. Flunssan hoito keskittyykin oireiden kuten nenän tukkoisuuden, ärtyneen kurkun ja särkyjen hoitoon. Flunssan kestoon on kuitenkin mahdollista vaikuttaa toimimalla nopeasti heti ensioireiden ilmaannuttua.
Flunssan kestoon on mahdollista vaikuttaa.
Flunssainen henkilö levittää flunssavirusta suoran kosketuksen tai käsittelemiensä tavaroiden kautta. Tärkein flunssan ehkäisykeino on tartunnan välttäminen, johon voi pyrkiä noudattamalla hyvää käsihygieniaa. Lisäksi on tärkeää välttää nenän kaivamista ja silmien hieromista, sillä flunssavirukset pääsevät nenän ja silmien kautta nenänieluun lisääntymään. Nenänielusta pöpöt leviävät muualle hengitysteiden alueelle. Flunssaan liittyvä yskä saattaa vaivata vielä pitkään muiden oireiden hävittyä.
Fluzinc lyhentää flunssan kestoa
3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.
(CE terveydenhuollon tuote)
Flunssan ensioireiden hoito
Flunssan ensioireiden nopea hoito voi tutkitusti lyhentää flunssan kestoa. Sinkkiasetaatti-imeskelytabletit (CE terveydenhuollon tuote) kuurina voivat lyhentää flunssan kestoa tutkimusten mukaan keskimäärin 7 päivästä 4 päivään. Flunssan ensioireisiin kuuluvat:
- tukkoinen ja vuotava nenä
- kipeä tai karhea kurkku
- yskä.
Mikäli flunssalle haluaa laittaa kampoihin, tulee sinkkiasetaattikuuri (CE terveydenhuollon tuote) aloittaa heti flunssan ensioireiden ilmaannuttua: myöhemmin aloitettuna sen flunssaa lyhentävä teho laskee. Tutkimusten mukaan tehokas annos on 80 mg sinkkiasetaattia vuorokaudessa imeskelytabletteina nautittuna. Sinkkiasetaatti on paras sinkin muoto vapauttamaan sinkki-ionit suun olosuhteissa ja imeskelytabletit mahdollistavat tehokkaan paikallisen vaikutuksen nielussa. Lue lisää Suomen myydyimmästä sinkkiasetaatti-imeskelytabletista >>.
Yksi parhaita keinoja lievittää flunssan oireita on huolehtia hyvästä vastustuskyvystä. Tällöin virus ei välttämättä tartu, ja tarttuessaankin oireet jäävät lievemmiksi. Värikäs ravinto, riittävä lepo ja liikunta yhdessä D-vitamiinin, C-vitamiinin ja sinkin kanssa edistävät elimistön oman puolustusjärjestelmän toimintaa. Lue lisää tehokkaasta sinkki- ja C-vitamiinivalmisteesta >>.
Flunssan hoito kotikonstein
Flunssan tehokkain hoito on levätä kotona. Flunssan hoito vaikuttaa flunssan kestoon, ja riittävä lepo on edellytys paranemiselle: nukkua kannattaa vähintään 8 tuntia yössä ja levätä kotona pari kolme päivää. Kotona ei myöskään tule tartuttaneeksi muita kuten työpaikalla ja yleisissä tiloissa liikkuessaan.
Tehokkainta hoitoa on levätä kotona.
Flunssaoireilu vähenee tyypillisesti 4–5 päivän jälkeen. Jos liikkeelle lähtee puolikuntoisena, oireilu pitkittyy. Urheilemaan voi lähteä kevyesti, kun yleisoireet, kipu ja kuume ovat poissa.
Flunssaisena kannattaa nauttia runsaasti vettä tai muita nesteitä. Nesteiden juonti auttaa pitämään nenän liman ohuena ja sieraimet paremmin auki. Liman mukana pois valuvat myös taudinaiheuttajat. Riittävän nesteytys on tärkeää erityisesti, jos flunssaan liittyy kuumetta. Keitot ovat hyvää ruokaa flunssaiselle, sillä ne ovat kevyitä ruoansulatukselle ja sisältävät nestettä.
Muita flunssaoireiden lievittämiskeinoja kotona ovat hunaja, höyryhengitys ja nenäkannu.
Hunajan (CE terveydenhuollon tuote) nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voi rauhoittaa kurkkukipua ja yskää ja helpottaa näin nukkumista. Hunajaa voi sekoittaa veteen myös sitruunan kera. Höyryhengityksen voi yksinkertaisimmillaan toteuttaa niin, että kaataa kulhoon 40–50-asteista vettä ja hengittelee rauhallisesti kulhon yllä. Sierainten huuhteluun tarkoitettu nenäkannu on hyvä hankinta henkilöille, joilla on taipumus poskiontelotulehduksiin. Keittosuolatipat puolestaan ovat hyvä hoito nenän tukkoisuuteen kaikenikäisille.
Yhteenvetona flunssan hoito kotona onnistuu näin:
- Nauti sinkkisetaattikuuri (CE terveydenhuollon tuote) ensioireiden ilmaannuttua.
- Lepää.
- Nauti nesteitä.
- Imeskele hunajaa (CE terveydenhuollon tuote) ennen nukkumaanmenoa.
- Kokeile höyryhengitystä ja nenäkannua.
- Vältä puhumista, jos nielu on kipeä.
Flunssalääkkeet lyhytaikaiseen käyttöön
Flunssan hoitoon käytetään erilaisia oirelääkkeitä, joilla pyritään helpottamaan flunssaista oloa. Hyödyllisiin oirelääkkeisiin kuuluvat nenän limakalvoja supistavat, lyhytaikaisesti käytettävät lääkkeet. Turvotusta lievittävä nenäsuihke avaa tukkoista nenää ja auttaa limaa poistumaan nenästä. Nenäsumute voi etenkin yöllä helpottaa tukkoista oloa. Suihkeet sopivat vain lyhytaikaiseen käyttöön; pitkäaikaisessa käytössä ne muun muassa kuivattavat limakalvoja.
Flunssalääkkeillä pyritään helpottamaan oloa.
Kipulääkkeistä parasetamolia ja tulehduskipulääkkeitä voidaan käyttää kuumeen alentamiseen ja lihaskipujen ja päänsäryn hoitoon. Särkylääkkeet lieventävät flunssan oireita, mutta eivät vaikuta sen kestoon. Flunssaan liittyvään nielun ärsytykseen ja kipuun on olemassa puudutetta sisältäviä imeskelytabletteja.
Flunssan hoitoon suunnatut itsehoitolääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Kannattaa muistaa, että tulehduskipulääkkeiden yhdistely ei paranna lääkkeiden tehoa eikä sitä suositella. Yhdistelemällä kasvattaa ainoastaan haittavaikutusten kuten mahasuolikanavan oireiden todennäköisyyttä.
Lapsen flunssan hoito
Kipulääkkeistä pienillekin lapsille sopii parasetamoli ja isommille lapsille myös ibuprofeeni. Lapsilla kuume nousee helposti korkeammaksi kuin aikuisilla. Jos lapsen yleisvointi on hyvä, ei huoleen ole parin päivän kuumeen kohdalla syytä.
Vastasyntyneen flunssan hoitoon sopivat keittosuolatipat, jotka avaavat tukkoisia sieraimia ja helpottavat hengittämistä, mikä voi erityisesti ruokailun aikana olla hankalaa. Myös ilmankosteuttajasta lasten huoneessa voi olla apua. Aina, jos alle kolmekuukautisella vauvalla on yli 38 asteen kuume, on otettava yhteyttä terveydenhuoltoon.
Alle kolmevuotiaista lapsista 20–40 prosenttia saa välikorvatulehduksen flunssan yhteydessä tai jälkitautina. Kipu alkaa usein yöllä, jolloin sitä voi lääkitä puuduttavilla korvatipoilla tai kuumelääkkeellä. Lääkäriin voi lähteä tarvittaessa aamulla.
Pienten lasten hengitystieinfektioihin liittyy usein keuhkoputkien supistuminen, minkä vuoksi lapsille voidaan määrätä flunssan hoitoon myös avaavaa astmalääkettä. Hunajaa (CE terveydenhuollon tuote) voi antaa ennen nukkumaanmenoa yli 1-vuotiaille, ja esimerkiksi Apteq Mielikki Yskähunaja on turvallinen valmiste yskänärsytyksen hoitoon.
Mielikki Yskähunaja
Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään.
(CE terveydenhuollon tuote)
Sitkeän flunssan hoito – milloin lääkäriin?
Lääkäriin on syytä hakeutua, kun flunssaan liittyy kovaa kipua tai hengitysvaikeuksia, tai kun yleistila selvästi heikentyy. Jos sairastaa sydämen vajaatoimintaa, astmaa tai keuhkoahtaumatautia, on lääkäriin syytä lähteä herkästi oireiden pahentuessa.
Korvakipu, kova kuume tai pitkittynyt yskä ovat syitä hakeutua terveydenhoitoon. Samoin useita viikkoja kestävä kurkkukipu tai kurkkukipu kuumeen kera ovat syitä tarkastuttaa tilanne lääkärillä. Kurkkukivun taustalla voi olla flunssan jälkitautina tullut, bakteerien aiheuttama nielutulehdus.
Fluzinc lyhentää flunssan kestoa
3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.
(CE terveydenhuollon tuote)