Haiseeko maskin alla pahalta? Syynä yleensä halitoosi tai kuiva suu

Jos et ennen tiennyt pahanhajuisesta hengityksestäsi, on se viime vuosina voinut nousta kiusallisesti esiin maskin käytön myötä. Maskin sisällä ulos hengitetty ilma jää viipyilemään hajuhermojen ulottuville paljastaen ongelman.

Tutkimuksissakin tämä on huomioitu. Reilu kolmannes maskin käyttäjistä tunnisti ongelmiksi pahanhajuisen hengityksen, suun kuivumisen ja vähentyneen vedenjuonnin.

Tämä ongelmien kolmikko lomittuukin toisiinsa aiheuttaen maskin käyttäjälle haisevan haasteen. Erityisen hankala tilanne on heillä, jotka joutuvat käyttämään hengityssuojainta pitkiä aikoja kerrallaan.

Selvitämme artikkelissamme ongelman syitä ja neuvomme, miten ne voidaan ratkaista.

Hoitava hammastahna Apteq

Apteq Hoitava Hammastahna

Sisältää fluoria ja ksylitolia. Sopii herkälle ja kuivalle suulle.

Halitoosin syynä huono suuhygienia

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on varsin yleinen ongelma, josta kärsii jopa yli puolet aikuisväestöstä.

Ilman maskia oma pahanhajuinen hengitys voi jäädä huomaamatta, eikä monikaan viitsi huomauttaa toiselle tämän hengityksen hajusta. Maskin myötä kiusallinen vaiva on paljastunut itsellekin.

Yleisimmin pahanhajuisen hengityksen syy on huonossa suuhygieniassa. Kun hampaiden ja kielen puhdistusta ei ole hoidettu kunnolla, suun bakteeristo pääsee kasvamaan. Tästä seuraa:

 • plakkia eli bakteerien ja niiden aineenvaihduntatuotteiden kerros hampaiden pinnalla
 • ruoantähteitä hampaiden välissä
 • bakteerien muodostamaa katetta kielen päällä

Kaikki nämä bakteerit aiheuttavat pahalta haisevia rikkiyhdisteitä, jotka ovat yleisin hengityksen hajun syy.

Tehokas hoito auttaa hajuongelmaan

Onneksi hammashygieniaan voi vaikuttaa itse paljonkin.

 • Pese hampaat huolellisesti pehmeää harjaa ja fluorihammastahnaa käyttäen kaksi kertaa päivässä. Sähköhammasharja on tehokas valinta hampaiden puhdistukseen.
 • Puhdista hammasvälit kerran päivässä ennen hampaiden harjausta. Kun hammasvälit puhdistaa ennen harjausta, fluorihammastahna pääsee vaikuttamaan myös väleissä. Käytä hammaslankaa, hammaslankainta, väliharjaa tai hammastikkua. Muista myös takahampaiden taustat!
 • Kielessä olevaa vaaleaa bakteerikatetta voi poistaa varovasti hammasharjalla, lusikalla tai erityisellä kielenpuhdistajalla.
 • Viimeistele puhdistus suuvedellä. Laadukas suuvesi auttaa poistamaan viimeisetkin plakit ja bakteerit suusta hampaiden pesun jälkeen. Lisäksi se vähentää hajuja muodostavia rikkikaasuja suussa.
 • Suuvedellä tai suolavedellä kurlaaminen auttaa myös proppuihin eli nielurisojen onteloihin kertyviin bakteeri- ja kudoskertymiin. Ne ovat pieniä, vaaleita tai kellertäviä nokareita, jotka haisevat epämiellyttävältä.
Nainen harjaa hampaitaan
Hampaiden harjaus fluorihammastahnalla kahdesti päivässä on hyvän suuhygienian perusta.

Hyvä hoito ehkäisee myös hammasongelmia

Tehokas päivittäinen hammashoito on syytä ottaa rutiiniksi ei pelkästään hengityksen hajun vaan myös suun ja hampaiden terveyden vuoksi. Hyvä hammashygienia ehkäisee:

 • hammaskiveä
 • kariesta
 • ientulehdusta
 • parodontiittia

Lisäksi hampaiden kunto kannattaa tarkistaa vuosittain, jotta reikiin ja mahdollisiin tulehduksiin ehditään reagoida ajoissa.

Suuhengitys altistaa kuivalle suulle

Toinen yleinen syy pahanhajuiseen hengitykseen on kuiva suu. Maskin käyttäjistä on huomattu, että heillä suun kautta hengittäminen lisääntyy, mikä osaltaan altistaa suun kuivumiselle. Hengitystapaan kannattaakin kiinnittää huomiota ja pyrkiä hengittämään nenän kautta.

Kuivalle suulle voi jo lähtökohtaisesti olla altistunut. Suun kuivumista aiheuttavat muun muassa:

 • monet lääkkeet
 • useat sylkirauhasten toimintaan vaikuttavat sairaudet
 • vaihdevuodet
 • ikääntyminen

Normaalisti sylkeä erittyy aikuisella ihmisellä 1–1,5 litraa vuorokaudessa. Riittävä syljeneritys on tärkeää, koska sylki edistää sekä suun että hampaiden terveyttä ja voitelee suun limakalvoja. Syljen entsyymit aloittavat ruoansulatusprosessin ja sylki vaikuttaa sekä makuaistiin, nielemiseen että puhumiseen.

Kuiva suu altistaa hampaiden reikiintymiselle. Siksi se ei ole pelkästään kiusallista pahaa hajua aiheuttava vaiva vaan myös riski suun terveydelle. Kuiva suu on myös yksi proppujen esiintymiselle altistava tekijä.

Mies ojentaa vesilasia.
Runsas vedenjuonti kannattaa muistaa maskista huolimatta.

Valitse hoitava hammastahna ja suuvesi

Onneksi suun kuivuutta voi myös helpottaa monella tapaa. Runsas veden juominen on tärkeää, vaikka moni kokee erityisesti pitkäaikaisen maskinkäytön vähentävän veden juomista. Vuorokaudessa tulisi juoda 1,5–2 litraa vettä eikä janojuomana kannata käyttää esimerkiksi makeita tai happamia juomia.

Hammastahnan tulisi olla hellävaraista suulle. Erityisesti kannattaa tarkistaa tuoteselosteesta, ettei hammastahnassa ole käytetty natriumlauryylisulfaattia. Sitä lisätään hammastahnoihin tuomaan vaahtoavuutta, mutta se voi pahentaa kuivan suun oireita.

Tarkista tuoteselosteesta, ettei hammastahnassa ole käytetty natriumlauryylisulfaattia.

Hammastahnan laatuun kannattaa muutenkin kiinnittää huomiota ja välttää väkeviä makuaineita sisältäviä hammastahnoja, vaikka vahva aromi voi houkuttaa hengityksen hajun peittäjänä.

Myös suuvedestä kannattaa valita alkoholiton vaihtoehto ja etsiä tuote, joka sisältää myös kosteuttavia ainesosia.

Lisäksi suun limakalvoja voi voidella pienellä määrällä ruokaöljyä.

Lounas tai itse maski syypäänä?

Tilapäistä pahaa hajua hengitykseen aiheuttavat myös tietyt ruoat, kuten:

 • sipuli
 • valkosipuli
 • vahvat mausteet
 • maito- ja hapanmaitotuotteet

Tällaiseen juurisyyhyn apua tuovat muun muassa ksylitolipastillien imeskely tai hampaiden harjaaminen.

Joskus käy kuitenkin niin, että maskin sisällä haiseekin itse maski eikä pahanhajuinen hengitys.

Pahalta haisevat maskit voi tuulettaa kuivassa paikassa ennen käyttöä, kunhan huolehtii, etteivät ne pääse likaantumaan tuuletuksen aikana.

Maskien ei kuitenkaan kuuluisi haista, vaan yleensä haju on merkki maskimateriaalin huonosta laadusta. Laadukkaat maskit valmistetaan puhdastilassa, minkä vuoksi niille ei tarvita kemiallista jälkikäsittelyä eivätkä ne haise pahalta.

Lähteet:
Hammaslääkäriliitto
Terveyskirjasto

Suuvesi Apteq

Apteq Suuvesi

Kosteuttaa suun limakalvoja, ehkäisee plakkia ja raikastaa hengityksen.

Jaa tämä artikkeli: