Hyvä verenpainemittari havaitsee eteisvärinän
Vielä 2000-luvun alussa verenpaine mitattiin Suomessakin aina lääkärin vastaanotolla. Vasta 2008 Teemu Niirasen väitöskirjatutkimus osoitti, että kotona mitattu verenpaine ennustaa sydän- ja verisuonitauteja huomattavasti paremmin kuin vastaanotolla mitatut arvot.
Niirasen väitöskirja yhdessä muiden tutkimusten kanssa muutti kansainvälisiä hoitosuosituksia: nykyisin sydän- ja verisuonitautien diagnostiikka perustuukin pitkälti kotimittauksiin.
Kotona mitattu verenpaine ennustaa sydän- ja verisuonitauteja huomattavasti paremmin.
APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI
Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.
Verenpainemittarit kehittyvät
Samaan aikaan suositusten muuttumisen kanssa lähti kotikäyttöisten verenpainemittareiden tekninen kehitys nousukiitoon. Terveyden kannalta tärkein kehityssuunta on sydämen rytmihäiriöanalyysit. Jo vuodesta 2010 alkaen edistyneimmät mittarit ilmoittivat mittauksen aikaisesta epäsäännöllisestä sykkeestä.
Tämä oli alkusoittoa, vaikka osin virheellisesti puhuttiin, että ”nyt on rytmihäiriön merkki verenpainemittarissa”. Kyseinen toiminto ilmoitti ainoastaan mittauksen aikaisesta epäsäännöllisestä sykkeestä, joka usein toistuessaan saattoi kieliä sydämen rytmihäiriöstä – tai sitten ei. Tänä päivänä paras verenpainemittari tunnistaa suurella tarkkuudella mm. henkeä uhkaavan eteisvärinän.
Eteisvärinä yleistyy voimakkaasti
Eteisvärinä eli flimmeri on salakavala ja voimakkaasti yleistyvä sairaus. Kyseessä on sydämen rytmihäiriö, jossa sydämen eteiset värisevät kammiota tiheämmin. Flimmeri voi tuntua voimakkaana ja epätasaisena tykytyksenä tai se voi olla täysin oireeton. Eteisvärinä ei itsessään ole vaarallinen, mutta sen seurauksena eteiseen syntyvä verihyytymä voi lähteä liikkeelle ja johtaa aivoinfarktiin.
Eteisvärinä viisinkertaistaa aivoinfarktin riskin.
Suomessa reilusti yli 100 000 henkilöä sairastaa eteisvärinää, näistä jopa puolet tietämättään. Eteisvärinä viisinkertaistaa aivoinfarktin riskin. Eteisvärinöiden määrä lisääntyy voimakkaasti suurten ikäluokkien ikääntymisen, vähäisen liikunnan ja ylipainon johdosta. Kun eteisvärinä tunnistetaan ja diagnosoidaan, voidaan verihyytymä ja aivoinfarkti välttää tehokkaasti ennaltaehkäisevällä lääkityksellä. Tämän vuoksi eteisvärinät on tärkeä löytää, ja se onnistuu vain riskiryhmien omalla aktiivisuudella, esim. käyttämällä verenpainemittaria, jossa on rytmihäiriötunnistin.
Uusissa verenpainemittareissa on rytmihäiriötunnistin
Apteq Q5 -verenpainemittari on uusi, erittäin edistyksellinen verenpainemittari rytmihäiriötunnistimella. Apteq Q5 tunnistaa rytmihäiriön suurella tarkkuudella, nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä. Lisäksi Apteq Q5 erottelee kolme tärkeintä rytmihäiriötyyppiä:
- Yleinen tunnistamaton rytmihäiriö (ARR)
- Eteisvärinä (AFib)
- Lisälyönti (PC)
Laite ilmoittaa normaalin verenpaineenmittauksen jälkeen näytöllä yläpaineen, alapaineen ja pulssin sekä mahdollisen sydämen rytmihäiriön. Mittari havaitsee eteisvärinän (AFib) ja lisälyönnin (PC) kliinisesti todistetulla korkealla todennäköisyydellä.
Henkilön tulee ehdottomasti ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli näytöllä ei ole aikaisemmin ollut rytmihäiriösymbolia, mutta nyt se alkaa ilmaantumaan näytölle toistuvasti tai jos lääkärin diagnosoimassa rytmihäiriötilassa symbolin ilmaantumistaajuus muuttuu. Näin ollen Apteq Q5 -teknologialla ei korvata lääkärin suorittamia jatkotutkimuksia. Apteq Q5 tarjoaa varhaisen havaitsemisen yleisimmille rytmihäiriöille, ja mahdollistaa varhaisen hoitoon hakeutumisen.
Hankkiessasi verenpainemittaria, kannattaa rytmihäiriötunnistimen lisäksi etsiä mm. seuraavia hyödyllisiä ominaisuuksia:
- Muistipaikat esim. kahdelle käyttäjälle: pienikokoisen mittarin voi ottaa lääkäriin mukaan ja näyttää mittaustuloksia lääkärille.
- Vierastoiminto: satunnainen käyttäjä, esim. ystävä tai sukulainen, voi mitata sekoittamatta pääkäyttäjän muistipaikkaa.
- Sisältää sekä paristot että virtalähteen: säästä pattereita kotona käyttämällä verkkovirtaa ja kytke patterit vain reissuun tai lääkäriin lähtiessä.
- Monipuoliset keskiarvotoiminnot: esim. 3 viimeisintä mittausta, 7 viimeisintä aamu- ja iltamittausta.
- Mittari näyttää, onko mansetti asennettu oikein.
- Mittari ilmoittaa mittausta häirinneistä kehon liikkeistä.
- Mittari näyttää verenpainetaudin riskiasteen.
- Paketissa on suuri vakiomansetti, esim. U-koko 24-40 cm ja erikseen helposti saatavilla myös S- ja L-mansetit.
- Laitteella on elinikäinen huolto- ja kalibrointituki.
Mikä on paras paikka ostaa verenpainemittari apteekki vai marketti?
Jos et vielä omista verenpainemittaria, kannattaa nyt marssia ostoksille. Mikäli omistat jo mittarin, niin ominaisuudet kannattaa tarkastaa ja päivittää mittari uuteen varsinkin, jos sinulla on rytmihäiriötuntemuksia.
Apteekeissa myydään vain laadukkaita, luotettavia ja kliinisesti validoituja verenpainemittareita, ja sieltä saat samalla myös neuvontaa. Useimmissa apteekeissa saat vielä testata mittaria ennen lopullista ostopäätöstä. Mikäli mittareiden ominaisuudet ja mittaaminen ovat sinulle tuttua puuhaa, voit toki tehdä hyvän löydön myös marketista. Apteq-verenpainemittarit ovat saatavilla vain apteekeista.
Apteekeissa saat neuvontaa ja voit testata mittaria.
Apteq Q5 on maailman edistyksellisin verenpaineinemittari rytmihäiriötunnistimella. Apteq Q3 -verenpainemittari on laadukas verenpainemittari perustoiminnoilla. Q3-mallista löytyy myös epäsäännöllisen sykkeen tunnistus. Molemmissa Apteq-verenpainemittareissa on sekä paristot että virtalähde, mittausta häiritsevän kehonliikkeen merkkivalo, suuri U-mansetti vakiona ja elinikäinen huolto- ja kalibrointituki.
Onko verenpainemittarin kalibrointi tarpeellista?
Käypä hoito suosituksessa säädetään, että ammattikäytössä olevien laitteiden toiminta ja mittaustarkkuus tarkistetaan joka toinen vuosi. Toimitusjohtaja Antti Pylkkänen Apteq-tuotteilta linjaa: ”Meillä on Kuopiossa verenpainemittarin kalibrointipalvelu. Tarjoamme palvelun pääosin sairaaloiden laatujärjestelmien vuoksi. Verenpainemittarin kalibrointipalvelu maksaa 30 euroa ja hinta sisältää postimaksut. Meille palautuu jopa kahdeksan vuotta kovalla käytöllä olleita Apteq-verenpainemittareita, joiden kalibroinnit ovat täysin kohdillaan.”
”Jos mittari toimii kotikäytössä moitteetta ilman virheilmoituksia, on se käytännössä huolto- ja kalibrointivapaa elinkaarensa ajan. Toki halutessaan meille saa kotikäyttömittareitakin lähettää kalibrointiin”, Pylkkänen jatkaa.
Lopuksi vielä pieni yhteenveto verenpaineen kotimittauksesta: Seurantajakson pituus 4–7 vuorokautta, aamulla 2–3 rinnakkaismittausta ja illalla 2–3 rinnakkaismittausta. Vältä verenpaineen mittausta edeltävän puolen tunnin aikana raskasta fyysistä ponnistelua, tupakointia ja kofeiinijuomia. Ennen mittausta istu alas ja rauhoitu viiden minuutin ajan.
APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI
Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.