Ikääntyvän ihonhoito – muista ennen kaikkea kosteutus

Vuosikymmenien kertyessä jokaisen ihmisen ihon rakenne ja ulkonäkö muuttuvat. Tätä tosiasiaa kukaan meistä ei voi välttää, sillä se on osa elämäämme.

Iho on ihmisen suurin elin, joten siitä kannattaa pitää huolta.

Vaikka ihon muutoksia ei pysty täysin estämään, muutosten vauhti on yksilöllistä. Ihon rakenteeseen ja ulkonäköön vaikuttavat:

 • ikä
 • geneettiset ominaisuudet
 • tupakointi
 • auringolle altistuminen
 • ihosta huolehtiminen

Apteq Ihokollageeni

Kauneutta ihollesi

Ihon rakenne ja sen muutokset

Ihon ylin kerros on orvaskesi, joka muodostuu kerrostuneista keratinosyyttisoluista. Orvaskeden alla on verinahka. Siinä on muun muassa sidekudosta, joka tekee ihon joustavaksi ja lujaksi. Sidekudos rakentuu muun muassa kollageenista ja elastaanista.

Iän karttuessa sidekudoksen elastaanin määrä vähenee. Sen vuoksi iho ei ole yhtä kimmoista kuin aiemmin ja iholle muodostuu ryppyjä. Nämä rypyt ovat yleensä matalia ja rakenteeltaan verkkomaisia.

Iän karttuessa sidekudoksen elastaanin määrä vähenee. Iho ei ole yhtä kimmoista kuin aiemmin ja iholle muodostuu ryppyjä.

Otsan ja suun ympäristön syvemmät rypyt ja silmäkulmien naurunrypyt puolestaan johtuvat lihastoiminnasta.

Joka tapauksessa ihon kimmoisuuden vähetessä maan painovoima alkaa näyttää voimansa ja vuosikymmenien saatossa kasvot alkavat näyttää helposti nuoruuden ovaalimuodon sijaan kulmikkaammilta ihon alkaessa roikkua muun muassa leukapielissä.

Iäkkäillä ihmisillä ohueen ihoon tulee myös helpommin hiertymiä ja haavoja, joiden paraneminen kestää pidempään kuin nuoremmilla.

Ryppyinen nainen hymyilee keinussa.
Silmäkulmien naurunrypyt kertovat siitä, että kasvojen lihaksia on käytetty hymyilemiseen.

Ihon ikääntymisen hidastaminen

Vaikka ihon ikääntymistä ei voi estää, sen aiheuttamia muutoksia voi pyrkiä hidastamaan. Geeneihin ei voi vaikuttaa, mutta ihon hyvinvoinnille haitallisiin elintapoihin kyllä.

Yksi merkittävimpiä tekijöitä on ihon suojaaminen auringolta. Ihon suojaaminen pitäisi aloittaa jo aikaisessa vaiheessa, sillä ihon palamisen aiheuttamat vauriot pysyvät ihon muistissa ja lisäävät ihosyövän riskiä.

Auringonpaistetta kannattaa välttää kesäisin kokonaan keskipäivän aikaan. Iho on tärkeää suojata lierillisellä hatulla, pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla sekä UVA- ja UVB-säteilyltä suojaavalla aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on vähintään 30.

Aurinkolasit suojaavat sekä silmiä että silmänympäryksen ohutta ihoa. Lisäksi niiden käyttö vähentää tarvetta siristellä silmiä, mikä vähentää silmäkulma- ja otsaryppyjen muodostumista.

Toinen ihon hyvinvoinnin kannalta merkittävä tekijä on tupakoimattomuus. Tupakointi ei tee hyvää iholle ja tutkimuksissa keski-ikäisen tupakoijan ihon rakenne on arvioitu noin 10 vuotta vanhemmaksi kuin samanikäisellä tupakoimattomalla henkilöllä.

Ikääntyvää ihoa hellivät samat elintavat, jotka edistävät muutenkin kokonaisvaltaista hyvinvointia:

 • liikunta
 • terveellinen ruokavalio
 • riittävä yöuni
 • suolan ja alkoholin käyttö vain kohtuudella

Ihon hoito sisäisesti

Koska iho on ihmisen suurin elin, myös sen hyvinvointiin voi vaikuttaa omilla ruokailuun liittyvillä valinnoillaan.

Monipuolinen, värikäs ja terveellinen ruokavalio on sisäisen ihonhoidon perusta. Kun elimistö saa ravintoaineita tarpeeksi ja monipuolisesti, se on parhaita keinoja tukea myös ihon hyvinvointia.

Iäkkäämmillä ihmisillä on tärkeä huolehtia siitä, että ruokavalio varmistaa riittävän energian- ja proteiininsaannin. Lisäksi on hyvä varmistaa, että iho saa erityisesti tarvitsemiaan vitamiineja ja hivenaineita.

C-vitamiini on tärkeää, sillä se tukee elimistön kollageenisynteesiä. Kollageeni on tärkeä ihon rakennusaine, jonka tuotanto elimistössä alkaa heikentyä jo 25-vuotiaana. Kollageenin tuotannon tukemisen lisäksi C-vitamiini suojaa soluja hapettumisstressiltä.

Muita ihon normaalille toiminnalle tärkeitä hivenaineita ovat:

 • biotiini
 • jodi
 • niasiini
 • B2-vitamiini eli riboflaviini
 • kupari, joka ylläpitää ihon normaalia pigmenttiä
Nainen suojaa ihonsa hatulla ja aurinkolaseilla rannalla.
Iho kannattaa suojata auringolta hatulla, pitkähihaisella ja aurinkosuojalla. Silmiä ja silmänympärysihoa suojaavat aurinkolasit.

Kuiva iho vaivaa usein ikääntyneitä

Kuiva iho on monen ikääntyneen ihmisen vaivana. Syynä on se, että keramidien tuotanto vähenee iän myötä. Keramidit muodostavat kolesterolin ja rasvahappojen kanssa iholle veden haihtumista estävän rasvakerroksen.

Keramidien tuotannon vähentyessä suurin osa vanhuksista kärsii kuivasta ihosta. Kun iho on kuiva, se kutisee ja tuntuu karkealta.

Keramidien tuotannon vähentyessä suurin osa vanhuksista kärsii kuivasta ihosta.

Yli 60-vuotiailla, erityisesti miehillä, on tyypillisesti säärissä ja käsien päällä ihon kuivuudesta johtuvaa asteatoottista ihottumaa.

Kutina on merkki siitä, että ihossa on lievä tulehdus. Tyypillistä on myös ihon hilseily ja halkeilu.

Ikääntyneen ja kuivan ihon hoito

Kuivaa ihoa kannattaa hoitaa, sillä näin voi vähentää ihon kutinaa ja karkeuden tunnetta.

Perushoito kuivalle iholle on sen kosteutus. Ihoa kannattaa voidella 1–2 kertaa vuorokaudessa joko kevyellä vesipitoisella perusvoiteella tai rasvaisemmalla perusvoiteella. Rasva kannattaa hieroa myötäkarvaan, jotta rasvaaminen ei aiheuta karvatupen tulehdusta.

Ihon pesemistä ei tarvitse vältellä, lika ja hiki kannattaa pestä iholta pois. Kuitenkin kannattaa välttää runsasta saippuan tai raastavan pesuharjan käyttöä. Pesun jälkeen iho on syytä taputella, ei hieroa pyyhkeellä kuivaksi.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto

Biotiini extra Apteq

Apteq Biotiini Extra

Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin

Jaa tämä artikkeli: