Korva tukossa? – Kokeile näitä kotikonsteja avaamiseen

Onko korva tukossa? Tukossa tai lukossa olevan korvan oireet ovat kiusallisia, mutta eivät yleensä vaarallisia. 

Oireet ovat tavallisimmin seuraavat:

 • Tukossa olevan korvan kuulo on selvästi alempi kuin avoimessa korvassa.
 • Korvassa tuntuu painon tunnetta.
 • Korvassa kuuluu huminaa. 

Korva tuntuu olevan tukossa, jos välikorvassa on nestettä tai ilmatäytteisessä välikorvassa on joko yli- tai alipainetta. Joskus myös hampaiden narskuttelu eli bruksismi voi aiheuttaa sen, että korva menee lukkoon.

OtoWax
Korvasuihke

Korvasuihke, joka hajottaa tehokkaasti vahatulppaa ja helpottaa sen poistamista.

Korva tukossa flunssan vuoksi

Yleisimpiä tukossa olevan korvan taustasyitä on flunssa. Se tukkii korvatorven, joka ilmastoi välikorvaa. Turvonneet limakalvot aiheuttavat yleensä kokonaisvaltaisen tukkoisen olon. Toisin kuin monen muun taustasyyn kohdalla, flunssan aiheuttamaa korvan tukkoisuutta ei kannata yrittää avata. 

Turvonneita limakalvoja voi pyrkiä rauhoittamaan nenätipoilla. Kun limakalvojen turvotus vähenee, voi se auttaa paineen tasaamista välikorvan ja ulkoilman välillä. Nuhan aikana ei kannatta yrittää avata korvia puhaltamalla ilmaa korviin nenästä kiinni pitäen. Pahimmillaan se voi johtaa vain liman kulkeutumisen välikorvaan. Tästä seuraa vain hankalampi olo.

Kannattaa myös huomioida, että pahassa flunssassa lentomatkustaminen voi olla erittäin kivulias kokemus. Yleensä lentäessä paineen vaihtelun aiheuttamaa korvien lukkiutumista voi korjata erilaisilla konsteilla, kuten nieleskelemällä tai ilmaa korviin puhaltamalla. Koska erittäin flunssaisena nämä konstit eivät auta, paine aiheuttaa pahimmillaan kovaa kipua.

Neste välikorvassa 

Joskus korvan tukkoisuuden taustalta löytyy nesteen kertyminen korvaan tai korvatorveen. Nesteen kertyminen voi johtua esimerkiksi infektiosta, joka aiheuttaa tukkoisuuden tunnetta. 

Ongelma on erityisen yleinen flunssan ja allergioiden yhteydessä. Tällöin parhaita kotikonsteja hoitoon ovat:

 • Höyryhengitys, joka voi auttaa avaamaan tukkeutuneet korvatorvet.
 • Lämpimän pyyhkeen asettaminen korvan päälle noin vartiksi, jotta kipu lievittyy ja neste poistuu.
 • Purukumin pureskelu, veden juominen pienin kulauksin tai nielemisliikkeet, jotta korvatorvi avautuisi.
 • Nenän huuhtelu suolavesiliuoksella, jotta limakalvojen turvotus vähenee ja korvatorven toiminta paranee.
Naisen korva tukossa flunssan vuoksi, kissa sylissä.
Flunssassa tuntuu helposti siltä, että korva on tukossa.

Vahatulppa korvassa oireilee 

Yhdeksi nesteeksi, jota korvassa voi olla, lasketaan korvassa oleva vahatulppa. Vahan muodostuminen korvakäytävään on luonnollinen ilmiö eikä itsessään ongelma. Vahan tehtävänä on suojata korvakäytävän ihoa. 

Ongelmaksi muodostuu se, kun esimerkiksi korvakäytävän vahatulppa kastuu tai korvaa puhdistetaan pumpulitikulla kaivamalla. Tällöin vahatulppa tukkii korvakäytävän ja aiheuttaa äkillisesti korvan tukkeutumisen.

Kotona korvan vahatulppaa voi pyrkiä poistamaan useallakin eri konstilla:

 • Hanki apteekista vahatulppaa hajottavaa liuosta. Tällainen liuos on tarkoitettu nimenomaan vahatulpan poistamiseen, joten se on myös turvallinen keino kotikäyttöön.
 • Voit myös kokeilla, auttaako pelkkä vesi tipoittain korvaan annosteltuna vahatulpan liuottamiseen. Tällöin tippojen annetaan vaikuttaa yön yli ja korva huuhdotaan lämpimällä vedellä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos korva vuotaa tai tärykalvossa on reikä, ei vahaa hajottavaa tai liuottavaa ainetta saa käyttää.

OtoWax hajottaa vahatulpan helposti

OtoWax on tieteellisten tutkimusten pohjalta kehitetty korvasuihke, joka hajottaa tehokkaasti vahatulppaa ja helpottaa sen poistamista. Säännöllisesti käytettynä OtoWax-korvasuihke estää korvavahan ylituotannon, mikä voi ehkäistä korvahuuhtelun tarvetta.

OtoWaxin toiminta perustuu sen sisältämään vahatulppaa hajottavaan vetyperoksidiin. Vetyperoksidista vapautuva happi hajottaa vahatulpan, mikä helpottaa vahatulpan poistumista. OtoWax sisältää myös fosfaattipuskurin. Se vakauttaa ja säilyttää korvakäytävän luonnollisen pH-arvon. 

Nainen korva tukossa lentokoneessa.
Lentomatkalla on tärkeää, ettei korva ole tukossa.

Korva naksuu ja paukkuu korvatorven toimintahäiriössä

Välikorvan ja nenänielun yhdistävän osan nimi on korvatorvi. Sen tehtävänä on tasata välikorvan ja ulkoilman välinen paine sekä poistaa välikorvasta eritteitä.

Toimintahäiriö korvatorvessa voi olla syynä siihen, että korvissa paukkuu tai poksahtelee. Korvatorven toimintahäiriö eli Eustachian putken toimintahäiriö syntyy, kun korvatorvi ei avaudu tai sulkeudu oikein. 

Korvatorven toimintahäiriön oireita voivat olla:

 • tukkoisuuden tunne korvassa, kuin korva olisi täynnä tai siinä olisi painetta
 • kuulon heikkeneminen, jolloin äänet kuulostavat vaimeilta tai kaukaa kuuluvilta
 • korvien poksahtelu tai paukkuminen erityisesti nielemisen tai haukottelun yhteydessä
 • korvien kipu tai paineen tunne erityisesti lentomatkustamisen tai sukeltamisen aikana
 • huimaus tai tasapainohäiriöt

Vinkit korvatorven toimintahäiriön itsehoitoon:

 • Nenän tukkoisuutta voi hoitaa nenäsumutteilla tai suolaliuossuihkeilla. Ne voivat auttaa vähentämään limakalvojen turvotusta ja parantamaan korvatorven toimintaa.
 • Korvatorvea voi yrittää avata nielemällä, haukoittelemalla tai pureskelemalla purukumia.
 • Korvan painetta voi tasoittaa sulkemalla suun, pitämällä nenästä kiinni ja puhaltamalla kevyesti nenän kautta. 

Jos itsehoito ei auta, oireet ovat selvästi elämää häiritseviä tai ne pitkittyvät, kannattaa hakeutua lääkärin arvioon ja hoitoon. Lääkäri voi myös määrä tehokkaammaksi hoidoksi kortikosteroidisuihkeita, antihistamiineja tai muita lääkkeitä. 

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
WebMD

OtoWax
Korvasuihke

Korvasuihke, joka hajottaa tehokkaasti vahatulppaa ja helpottaa sen poistamista.

Jaa tämä artikkeli: