Korvakäytävän tulehdus eli uimarin korva yllättää vesipedon

Korvakäytävätulehdus, josta käytetään myös kansanomaista nimitystä korvakäytävän tulehdus, on kivulias ja yleensä kesäisin yllättävä tulehdus korvakäytävässä. Vaiva tunnetaan myös nimillä kesäkorva, uimarin korva tai surffarin korva. Viralliselta nimeltään äkillinen korvakäytävätulehdus on akuutti eksterni otiitti.

Korvakäytävän tulehdukselle altistavat sekä kosteus että lämpö, mikä selittää sen saamat suomenkieliset lisänimitykset.

Korvakäytävätulehduksen itsehoito onnistuu parhaiten booria ja etanolia sisältävillä tipoilla, joita saa apteekista. Ei kuitenkaan kannata jäädä testaamaan, paraneeko korvakäytävän tulehdus itsestään. Kova ja nopeasti alkava kipu korvassa on syy, jonka vuoksi kannattaa käydä näyttämässä korvaa terveydenhuollossa.

OtoDry
Korvasuihke

Korvasuihke, joka haihduttaa vettä korvakäytävästä
ja ehkäisee uimarin korvaa.

Korvakäytävän tulehdus aiheuttaa kovaa kipua

Äkillisen korvakäytävätulehduksen tunnistettavin oire on äkillinen kipu, joka kehittyy muutaman tunnin tai muutaman päivän aikana. Kivulle on tyypillistä, että korvan koskeminen tai leukojen liikuttaminen voivat pahentaa kipua. 

Kuulo voi alentua kipeässä korvassa ja siitä voi tulla myös sameaa vuotoa. Kuumetta ei kuitenkaan yleensä ole. 

Äkillisesti alkavaa, kovaa kipua korvassa ei kannata jättää tutkimatta terveydenhuollon ammattilaisella. Myös korvasta erittyvä vuoto on syytä lääkärin tutkimuksiin. 

Korvaa ei kannata yrittää tutkia tai hoitaa itse, vaan jättää se lääkärin tai hoitajan huoleksi. Usein korvakäytävätulehdusta hoidetaan anbitioottia ja kortisonia sisältävillä tipoilla. 

Kosteus altistaa korvakäytävätulehdukselle

Äkillisen korvakäytävätulehduksen taustalla on yleensä bakteeri. 

Korvakäytävätulehduksen yleisimpiä aiheuttajia ovat:

 • korvan omatoiminen puhdistaminen pumpulipuikoilla
 • korvan kaivaminen 
 • korvan jatkuva altistuminen vedelle
 • korvan jatkuva altistuminen saippuavedelle
 • kuuma ja kostea ilmanala
 • korvatulppien tai kuulolaitteen aiheuttama vamma korvakäytävässä
 • vierasesine korvassa
 • krooniset ihosairaudet, kuten psoriaasi ja ihottuma
 • muut sairaudet, kuten diabetes tai allergiat
Nainen pitelee kipeää korvaa, jossa on korvakäytävän tulehdus.
Korvakäytävän tulehdus aiheuttaa kovaa kipua. (Kuvat: Freepik)

Krooninen korvakäytävätulehdus 

Krooninen korvakäytävän tulehdus tarkoittaa tilannetta, jossa korvakäytävä oireilee pidemmän aikaa. Krooninen korvakäytävän tulehdus syntyy tyypillisesti useiden viikkojen aikana.

Kroonisen korvakäytävätulehduksen oireena on korvakäytävän kutina ja hilseily, joka lisääntyy viikkojen kuluessa. Krooniseen tulehdukseen ei liity kuumetta tai kipua ja nestevuotoakin esiintyy vain harvoin.

Kroonisen korvakäytävätulehduksen aiheuttamiin lieviin oireisiin voi käyttää itsehoitona apteekista saatavia tippoja, joissa on boorihappoa ja alkoholia. Lisäksi voidaan käyttää samoja liuoksia ja voiteta, joilla hoidetaan vastaavia ihovaurioita muissa kehon osissa.

Korvakäytävätulehduksen ehkäisy

Korvakäytävän tulehduksen ehkäisyssä kannattaa muistaa, että korvakäytävän ihon erittämä korvavaha eli vaikku on iholle tärkeä suoja. Se ei ole likaa tai jätettä, vaan korvakäytävän ihon hiki- ja talirauhasista erittyvä suojaava erite. Jos vaikkua ei ole, korvakäytävän puolustuskyky kosteutta ja tulehduksia vastaan heikkenee.

Sen vuoksi korvaa ei pitäisi puhdistaa pumpulipuikolla, eikä korvaa ylipäänsä pitäisi kaivaa millään esineellä. Jopa korvatulpat voivat olla huono idea, jos korvissa on taipumusta tulehduksiin.

Korvat ja korvakäytävät kannattaa kuivata uimisen, saunomisen ja kylpyläkäynnin jälkeen varovasti. Koska korvakäytävään ei saa laittaa mitään esineitä, voi kuivaamiseen kokeilla hiustenkuivaajaa matalimmalla lämpötilalla. 

Jos korvien kanssa on enemmänkin ongelmia, kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää veden ja kosteuden pääsyä korvakäytävään. 

Jatkuvista veden korvaan pääsystä johtuvista korvakäytävätulehduksista kärsivien kannattaa kokeilla korvaan laitettavia boori-alkoholitippoja vedelle altistumista ennen ja sen jälkeen. 

Ei näin. Korvaa ei pitäisi koskaan kuivata tai puhdistaa vanupuikolla. (Kuva: Freepik)

Tipat korvakäytävän tulehduksen ehkäisyyn ja itsehoitoon

Kroonisen korvakäytävätulehduksen oireiden helpottamiseen voidaan käyttää boorihappoa, etanolia ja glyserolia sisältävää OtoDry korvasuihketta. OtoDry korvasuihketta myydään apteekeissa.

OtoDryta voi käyttää tarpeen mukaan enintään kaksi kertaa päivässä ja sitä voi käyttää yhtämittaisesti enintään 30 päivää. OtoDry-korvasuihkeen käyttö on helppoa: 

 1. Kallista päätä niin, että hoidettava korva on ylöspäin. Tartu korvalehden takareunaan ja vedä sitä varovasti taaksepäin.
 2. Vie annostelija varovasti korvakäytävään ja paina kerran. Odota 30 sekuntia.
 3. Käännä päätä toiseen suuntaan, jotta neste voi valua ulos ja korvakäytävä kuivuu. Liiallinen neste haihtuu korvakäytävästä muutamassa minuutissa.

Annostelija täytyy irrottaa pullosta jokaisen käytön jälkeen ja huuhdella se runsaalla vedellä molemmista päistä. Näin annostelija se pysyy puhtaana ja käyttövalmiina. Kun annostelija on kuivattu, se laitetaan odottamaan seuraavaa käyttöä.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Aikakauskirja Duodecim
Duodecim Terveyskirjasto

OtoDry
Korvasuihke

Korvasuihke, joka haihduttaa vettä korvakäytävästä
ja ehkäisee uimarin korvaa.

Jaa tämä artikkeli: