Ilmavaivat – Näin eroon ikävästä vaivasta

Ilmavaivat ovat todella yleinen ja kiusallinen vaiva, joka voi johtua monista syistä.

Ruoansulatusongelmat, tietyt ruoka-aineet tai ilman nieleminen esimerkiksi liian nopean syömisen seurauksena ovat omiaan aiheuttamaan tai lisäämään ilmavaivoja. 

Vaikka ilmavaivat ovat yleensä harmittomia eivätkä mitenkään vaarallisia, ne voivat silti aiheuttaa epämukavuutta ja kiusallista oloa. 

Seuraavaksi käymme läpi artikkelissamme ilmavaivojen syitä, oireita ja tehokkaita hoitokeinoja.

GascolDuo

 Turvotukseen ja ilmavaivoihin
lievittämään kipua ja ehkäisemään kramppeja.

Ilmavaivojen syyt ja oireet

Ilman nieleminen on yleisimpiä ilmavaivojen syitä. Tätä tapahtuu lähes kaikilla meistä, kun puhumme, syömme tai juomme liian nopeasti. Nielty ilma kulkeutuu vatsaan ja suolistoon, missä se aiheuttaa turvotusta, epämukavuutta ja ilmavaivoja.

Ruoansulatusjärjestelmään kertynyt liika ilma voi edetä suolistossa välillä hitaasti ja pakkautua suolistoon aiheuttaen epämukavaa painetta sekä kipua. Hitaasti syöminen ja juominen sekä rauhallinen puhuminen voivat vähentää ilman nielemistä ja siten ilmavaivoja.

Jotkin tietyt ruoka-aineet aiheuttavat ilmavaivoja helpommin kuin toiset. Tällaisia suolistossa fermentoituvia ja kaasua muodostavia ruoka-aineita ovat esimerkiksi:

  • pavut
  • kaali
  • sipulit
  • tietyt hiilihydraatit 

Näissä ruoka-aineissa olevat kuitu ja hiilihydraatit eivät aina imeydy täysin ohutsuolessa. Silloin ne kulkeutuvat paksusuoleen, missä bakteerit hajottavat ruoka-aineet ja tuottavat prosessissa myös kaasua. Ruokavalion muokkaaminen ja ilmavaivoja aiheuttavien ruokien välttäminen voi auttaa vähentämään oireita.

Lääkkeet ja suolistohäiriöt voivat aiheuttaa ilmavaivoja

Erilaiset ruoansulatuskanavan häiriöt voivat myös aiheuttaa ilmavaivoja. Tyypillisesti esimerkiksi laktoosi-intoleranssista kärsivät saavat maitosokerista eli laktoosista ilmavaivoja. Heillä elimistö ei pysty pilkkomaan maitosokeria normaaliin tapaan, mikä johtaa kaasun muodostumiseen. 

Keliakia puolestaan on autoimmuunisairaus, jossa ruoansulatukseen päätyvä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. 

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) voi myös aiheuttaa ilmavaivoja ja turvotusta. Näissä tapauksissa oikea diagnoosi ja ruokavalion muutos ovat avainasemassa oireiden hallinnassa. Nämä kaikki kolme ovatkin hyvin yleisiä sairauksia ja yhteistä niille on se, että kaikkia näistä hoidetaan sopivalla ruokavaliolla.

Jotkin lääkkeistä ja lisäravinteista voivat myös aiheuttaa ilmavaivoja sivuvaikutuksena.

Esimerkiksi erilaiset antibiootit ja sokerialkoholit, kuten sorbitoli, voivat lisätä kaasun muodostumista suolistossa. Antibiootit aiheuttavat usein myös niin kutsuttua “antibiootti-ripulia”, joten voidaan sanoa niiden vaikutuksen suoliston toimintaan olevan hyvin tunnettu. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa, jos epäilee jonkin säännöllisesti syödyn lääkkeen aiheuttavan ilmavaivoja.

Pastilleja, jotka voivat aiheuttaa ilmavaivoja.
Ilmavaivoja aiheuttavaa sorbitolia käytetään usein pastilleissa makeuttajana. (Kuvat: Freepik)

Yleisiä apukeinoja ilmavaivoihin

Keskeisin toimenpide ilmavaivojen vähentämisessä on ruokavalion muutos. Ilmavaivoja aiheuttavien ruokien välttäminen on ensimmäinen askel oireiden lievittämisessä. Tyypillisesti runsaista ilmavaivoista kärsivillä ihmisillä on liian raskas ruokavalio. 

Monet saavat helpotusta myös vähentämällä FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruokia, kuten sipulit, valkosipulit ja vehnä. Keliakiasta, ärtyneen suolen oireyhtymästä tai laktoosi-intoleranssista kärsivien tulee kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioon muutenkin. Kuitenkin myös sinänsä normaalin suolen toiminnan omaavilla ihmisillä on syytä pyrkiä ohjaamaan ruokavaliota suuntaan, joka vähentää kaasujen muodostumista.

Liiallisen ilman nieleminen syödessä tai puhuessa on myös yksi tärkeimmistä keinoista lievittää oireita. Monet ruokailevat kiireessä tai syövät muuten liian nopeasti, mikä on omiaan aiheuttamaan ilmavaivoja. Syynä on liiallisen ilman kulkeutuminen suolistoon nopean ruokailun yhteydessä. Kokeile siis keskittyä hidastamaan ruokailujasi ja välttämään siten liiallista ilman nielemistä.

Liikunta voi auttaa ilmavaivoihin eri näkökulmista. Säännöllinen liikunta edistää suoliston toimintaa. Esimerkiksi reipas kävely voi stimuloida suoliston toimintaa positiivisella tavalla ja laskea turvotusta. Aktiivisesta elämäntyylistä seuraava ruoansulatuksen kiihtynyt toiminta voi myös osaltaan tehostaa suoliston toimintaa ja vähentää kaasujen syntymistä suolistossa.

Paras lääke ilmavaivoihin?

Apteekista on saatavilla valmisteita, jotka auttavat ilmavaivoihin. Esimerkiksi simetikonia sisältävät valmisteet auttavat hajottamaan kaasukuplia suolistossa pienentämällä kuplien pintajännitettä.

Tällaiseen toimintaperiaatteeseen perustuvia valmisteita käytetään myös vauvojen mahakipujen lievittämisessä. Esimerkki nuorille ja aikuisille suunnatusta simetikonivalmisteesta on GascolDuo.

Probiootit, eli yleiskielellä maitohappobakteerit, tukevat suoliston terveyttä ja voivat vähentää ilmavaivoja. Probioottivalmisteita on tarjolla laajasti apteekeissa, ja parhaan tuotteen löytämiseksi kannattaa kääntyä farmaseutin puoleen.

Aktiivihiiltä käytetään lääkkeenä, ja sen toimintaperiaate perustuu erilaisten ei-toivottujen aineiden imeytymiseen hiilihiukkasten pintaan. Sitä käytetään esimerkiksi myrkytysten hoitoon ja ripuliin. Aktiivihiili absorboi myös suolistossa olevia kaasuja, joten sitä voidaan käyttää apuna ilmavaivoihin.

Erilaiset entsyymivalmisteet auttavat pilkkomaan ilmavaivoja aiheuttavia ruoka-aineita. Ruoansulatusentsyymit ovat proteiineja, jotka hajottavat ruoan makromolekyylit pienemmiksi ja tehostavat tätä prosessia ruoansulatuskanavassa.

Farmaseutti neuvoo apuja ilmavaivoihin apteekissa.
Apteekissa osataan neuvoa, millaiset tuotteet voivat auttaa ilmavaivoihin. (Kuva: Freepik)

Jatkuvat tai runsaat ja pahanhajuiset ilmavaivat

Joskus ilmavaivat tuntuvat jatkuvalta ongelmalta. Jos ilmavaivat ovat jatkuvia tai erityisen pahanhajuisia, on tärkeää selvittää niiden taustalla olevat syyt. Erittäin pahanhajuiset ilmavaivat voivat viitata ruuansulatuskanavan ongelmiin, kuten laktoosi-intoleranssiin tai suoliston bakteeritasapainon häiriöihin. 

Tällaisessa tapauksessa on turvallisinta tarkistuttaa tilanne lääkärissä, sillä syyt oireisiin löydetään usein tehokkaasti.

GascolDuo – nopea apu ilmavaivoihin

GascolDuo on tehokas valmiste, jota käytetään turvotukseen ja ilmavaivoihin lievittämään kouristuksia ja kipuja. Vaikuttavat aineet simetikoni ja aktiivihiili helpottavat oireita.

Simetikoni alentaa kaasukuplien pintajännitettä, jolloin ne pilkkoutuvat vatsassa pienemmiksi kupliksi ja kulkevat siten helpommin maha-suolikanavan läpi. Aktiivihiili absorboi kaasuja maha-suolikanavassa ja vähentää tätä kautta paineen tunnetta.

  • ehkäisee ja lievittää turvotuksesta ja kaasuista aiheutuvia kouristuksia ja kipuja
  • kaksitehoisena lievittää nopeasti ja vaikuttaa pitkäkestoisesti
  • nopea apu jo 15 minuutissa, kun osa vaikuttavasta aineesta liukenee mahalaukussa
  • loput 50 % liukenee 1 tunnin kuluessa antaen pitkäkestoisen vaikutuksen

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto

GascolDuo

 Turvotukseen ja ilmavaivoihin
lievittämään kipua ja ehkäisemään kramppeja.

Jaa tämä artikkeli: