Lapsen yskä – Mielikki hoitaa hellävaraisesti

Pienet lapset voivat sairastaa vuodessa jopa 5-8 nuhakuumetta, joihin liittyy yskää. Pikkulapsen nuhakuume paranee usein parissa viikossa, mutta se voi myös kestää 3 viikkoa tai pidempäänkin. Jos sairastelukierre jatkuu pitkään, vaikuttavat peräkkäiset virusinfektiot samalta taudilta.

Mielikki Yskähunaja

Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään.

(CE terveydenhuollon tuote)

Viruksen aiheuttamaa yskää ja flunssaa esiintyy erityisesti koulun tai päiväkodin aloituksen yhteydessä sekä alku- ja keskitalvella. Oma vaikutuksensa yskän esiintymiseen on myös kevään allergiakaudella.

Lapsen yskä on aina oire, jolla on syy.

Lapsen yskä on aina oire, jolla on syy. Yskä on kehon normaali reaktio, jonka tavoitteena on irrottaa limaa, puhdistaa ilmatiehyitä ja päästä eroon viruksesta tai bakteerista. Yskä paranee yleensä lopulta itsestään, mutta lapsen tukalaa oloa ja yöllisiä yskänpuuskia voi myös pyrkiä hillitsemään. Koska lapsen yskä vaikuttaa helposti koko perheen yöuniin, jää kaikille lisävoimia uuteen päivään, jos lapsen yskä nukkuessa rauhoittuu.

Tässä tekstissä kerrotaan yskää aiheuttavista tekijöistä ja yskän hoidosta sekä kotikonstein että Käypä hoito -suosituksiin pohjaavan Mielikki-yskähunajan avulla. Pitkittyneen yskän syyt tulee aina selvittää lääkärissä.

Kaksi lasta niistää sängynreunalla
Lapsilla on flunssaa ja siihen liittyvää yskää useammin kuin aikuisilla.

Yskä lapsella on aina oire

Yskä on kehon oma keino hoitaa taudin tai allergian aiheuttamaa tulehdusta. Yleisimpiä yskää aiheuttavia syitä ovat erilaiset tulehdustilat ja allergiat. Myös hengitysteihin joutuneen vierasesineen mahdollisuus tulee muistaa äkillisen yskän aiheuttajana. Yskän taustasyy voi olla esimerkiksi:

  • Viruksen aiheuttama hengitystieinfektio
  • Korva- tai poskiontelontulehdus
  • Kurkunpääntulehdus
  • Allergia
  • Allerginen tai infektioastma
  • Keuhkoputkentulehdus
  • Bakteeritulehdus
  • Influenssa
  • Vierasesine hengitysteissä

Viruksen aiheuttamalle hengitystieinfektiolle tyypillisiä oireita ovat kohonnut lämpö, yskä ja nuha. Virusinfektion aiheuttama lapsen nuhakuume paranee ilman hoitoa tyypillisesti parissa viikossa, mutta voi kestää kolmekin viikkoa. Silloin, kun yskän syynä on viruksen tai bakteerin aiheuttama tulehdus, voi tauti tarttua yskänkohtauksen välityksellä. Bakteeritulehdus on lapsella tyypillisesti virustaudin jälkitauti.

Kun yskän syynä on viruksen tai bakteerin aiheuttama tulehdus, tauti voi tarttua yskänkohtauksen välityksellä.

Korvatulehduksen aiheuttaa tulehduspesäke korvassa, ja poskiontelotulehduksen vastaavasti tulehdus nenän sivuonteloissa. Pienillä, erityisesti 0,5-2 vuoden ikäisillä lapsilla piilevä korvatulehdus on melko yleinen yskän syy, joka voi syntyä flunssan yhteydessä tai sen jälkitautina. Välikorvatulehduksen taustalla ovat usein bakteerit, joten se hoidetaan usein antibiooteilla. Poskiontelotulehdus on tyypillisempi kouluikäisillä.

Kurkunpääntulehdus aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja hengityksen pihinää, ja etenkin vauvojen kohdalla sen tunnistaa haukkuvasta yskästä. Kurkunpäätulehduksen aiheuttaa virus, joka turvottaa kurkunpäätä, joten viileä ulkoilma on hyvä ensihoito yskänkohtaukseen. Lääkärin määräyksellä kurkunpääntulehdusta voi hoitaa avaavalla lääkkeellä.

Allergiakaudella yskää aiheuttaa nenänieluun valuva lima ja allerginen astma. Allerginen astma on allergiakaudella esiintyvää pitkittynyttä yskää, joka aiheutuu siitepölystä ja joka ei nimestään huolimatta ole varsinaisesti astmaa. Vastaavasti infektioastma on hengitystieinfektion aiheuttama tulehdusreaktio, joka ahtauttaa keuhkoputkia ja aiheuttaa astman kaltaisia oireita: yskää, hengityksen rohinaa ja vinkumista sekä hengitysvaikeutta. Infektioastma on tyypillisin 1-3-vuotiailla lapsilla, ja sitä voidaan hoitaa jaksoittaisella astmalääkityksellä.

Influenssaan viittaavat korkea kuume sekä poikkeuksellisen voimaton olo. Influenssan oireet ilmaantuvat nopeasti, ja kuume on tyypillisesti korkealla muutaman päivän. Influenssan voi pyrkiä välttämään ottamalla vuosittaisen influenssarokotteen. Influenssarokotteita annetaan yli puolivuotiaille lapsille. Alle yhdeksänvuotiaalle lapselle annetaan ensimmäisellä rokotekerralla kaksi rokotetta riittävän suojan aikaansaamiseksi. Rokotteiden välillä tulee tällöin olla vähintään neljä viikkoa. Seuraavina influenssakausina yksi rokote riittää.

Ruokailun tai leikin yhteydessä alkanut äkillinen ja voimakas yskä voi johtua hengitysteihin joutuneesta vierasesineestä. Tällainen yskä vaatii aina välitöntä hoitoon hakeutumista. Lue alta lisää tilanteista, joissa yskä edellyttää lääkärin tapaamista.

Nainen soittaa puhelimella lapsen nukkuessa taustalla
Pitkittyneen yskän syyt tulee aina selvittää lääkärissä.

Lapsen pitkittynyt yskä vaatii aina hoitoa

Lapsen yskän syynä on yleensä virusperäinen hengitystieinfektio, joka paranee parissa viikossa ilman hoitoa. Tilastojen mukaan puolella lapsista yskä paranee 10 päivässä ja valtaosalla (90 %) runsaassa kolmessa viikossa.

Yskän tila kannattaa selvittää lääkärillä, jos yskä selvästi pitkittyy, lapsen yleiskunto huononee, lapsella on näkyvillä selviä lisäoireita tai rasituksen sieto on huono. Myös pitkittynyt kuume yskän yhteydessä on syy käydä lääkärin tarkastuksessa.

Jos lapsen yskään liittyy hengenahdistusta, tulee lääkäriin kuitenkin ottaa yhteyttä. Erityistapaus on äkisti alkanut voimakas yskä ruokailun yhteydessä tai lasten leikkiessä, mikä herättää epäilyn vierasesineen joutumisesta hengitysteihin ja vaatii välittömän hoitoon hakeutumisen.

Pitkittyneellä yskällä viitataan yskään, joka on kestänyt yli neljä viikkoa. Toisinaan yskän keston arviointi tosin on vaikeaa, sillä peräkkäin osuvat virusinfektiot voivat vaikuttaa samalta taudilta.

Pitkittyneen yskän taustalla voi olla jokin seuraavista syistä:

  • Toistuvat infektiot
  • (Piilevä) korva- tai poskiontelotulehdus
  • Astma tai infektioastma
  • Allergia, erityisesti keväisin
  • Näitä yskää aiheuttavia syitä ja niiden tyypillisiä oireita käsiteltiin tarkemmin edellä.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä mennä aina, kun yskään liittyy hengenahdistusta tai kun yskä selvästi pitkittyy, lapsen yleiskunto huononee tai rasituksen sieto on huono. Myös pitkittynyt kuume yskän yhteydessä on syy käydä lääkärin tarkastuksessa.

Hoida lapsen yskä kotikonstein

Helpotusta lapsen yskään löytyy useista kotikonsteista, joita on helppo kokeilla.

  • Lämmin neste. Lämmin juoma ohentaa limaa, ja nesteytys on ylipäätään tärkeä osa lapsen flunssan ja yskän hoitoa.
  • Asennon kohottaminen. Koska yskä makuuasennossa usein pahenee, voi lapsen sängyn päätyä kohottaa. Kikasta on hyötyä tietenkin vain, jos lapsi nukkuu koko yön – tai vähintään illan ja aamuyön yskänpuuskaisimmat hetket – samaan suuntaan, pää korkeammassa päädyssä. Korotus on parasta tehdä nostamalla sängynjalkoja toisesta päästä.
  • Suolasuihke ja nenän niistin. Lapsen tukkoista oloa voi helpottaa pehmittämällä räkää suolasuihkeella ja tyhjentämällä sieraimia räästä nenän niistimellä.
  • Ilman kosteuttaminen. Erityisesti talvella sisätilojen kuiva ilma voi ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa yskää. Tällöin voi harkita ilman kosteuttamista ilmankostuttimella tai voi nauttia suihkun ja kylpyveden tuomasta kosteudesta peseytymisen yhteydessä. Höyryhengitys ohentaa limaa lämpimän juotavan lailla, mutta lasten kohdalla on hyvä huomioida kuumasta höyrystä aiheutuva palovammariski.
  • Hunaja (CE terveydenhuollon tuote). Monet antavat lapselle hunajaa yskään. Lapsi voi imeskellä hunajan teelusikasta. Hunaja kannattaa nauttia noin puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Huomaathan, että hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille sen sisältämän, harvinaisen botulismiriskin vuoksi.
Hunajaa puulusikassa

Yskänlääkettä lapselle? Hyödynnä hunajaa!

Yskänlääkkeiden tehosta lapsen yskän hoidossa ei ole näyttöä, ja niiden käytöstä voi seurata haittavaikutuksia, minkä vuoksi perinteisiä yskänlääkkeitä ei nykytiedon valossa suositella lapsille. Ohje koskee myös lapsille suunnattuja yskänlääkkeitä.

Tutkimusten perusteella hunaja (CE-terveydenhuollon tuote) saattaa sen sijaan lievittää lasten akuutin yskän oireita ja se on todettu tehokkaammaksi kuin lume ja tavanomaiset yskänlääkkeet. Käypä hoito -suositukset ohjeistavat hunajaa otettavaksi puolesta kahteen teelusikallista, noin puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. (Lähde: kaypahoito.fi)

Mielikki yskähunaja hoitaa turvallisesti ja tehokkaasti

Mielikki yskähunaja on Käypä hoito -suositusten mukainen hoito akuuttiin yskään ja se on CE-merkitty terveydenhuollon tuote. Mielikki yskähunaja on turvallinen hoito yli 1-vuotiaille: sen hunaja on puhdistettua lääkinnällistä laatua, joka on sekä kemiallisesti että mikrobiologisesti testattu eikä sisällä botulismia aiheuttavia Clostrium botulinum -bakteerin itiöitä.

Tavanomaiseen hunajaan verrattuna yskähunaja on tutkitumpaa (CE terveydenhuollon tuote), ja se sisältää lisäksi ärtyneitä limakalvoja hoitavaa glyserolia. Yskähunajalla on yskänärsytystä vähentävä vaikutus, ja se lievittää kipua ja tulehdusta.

Mielikki Yskähunaja

Turvallinen ja tehokas hoito akuuttiin yskään.

(CE terveydenhuollon tuote)

Jaa tämä artikkeli: