Long covid vaikuttaa monilla keuhkoihin

Long covid, pitkäkestoinen COVID-19-tauti eli pitkä korona on jäänyt monien suomalaistenkin riesaksi.

Long covid on monella tapaa haasteellinen asia. Esimerkiksi sen määrittelystä on parikin versiota. Joidenkin määrittelyjen mukaan pitkäkestoinen korona tarkoittaa sitä, että koronan jälkeiset oireet ovat kestäneet yli kolme kuukautta.

Toinen määritelmä on, että oireet ovat alkaneet kolmen kuukauden sisällä sairastetusta koronataudista.

Apteq Pulssioksimetri

Happisaturaation ja pulssin vaivattomaan seurantaan.

Long covidin oireet vaihtelevat

Myös pitkäkestoisen COVID-19-taudin oireet ovat varsin hankalasti määriteltävissä ja eroteltavissa.

Tutkimusten ja kyselyjen mukaan oireita koetaan kuitenkin usein eri puolella kehoa.

Tyypillisesti long covidin aiheuttamia keuhko-oireita ovat:

 • hengitykseen liittyvät vaikeudet
 • yskä

Muuten tavallinen oire on uupumus, johon lepääminen ei auta. Pahimmillaan uupumus on niin kovaa, ettei tavallinen elämä onnistu.

Uupumuksen lisäksi moni kokee ongelmia muistin ja keskittymiskyvyn kanssa. Asiat eivät jää entiseen tapaan muistiin ja vähänkään pidempi keskittyminen vie paljon voimavaroja.

Lisäksi long covidiin on liitetty seuraavia oireita:

 • päänsärky
 • lihas- ja muut kivut
 • kuume
 • sydämen rytmihäiriöt

Sairaus hankala diagnosoida

Arviot long covidiin sairastuneiden määrästä vaihtelevat suuresti. Joidenkin arvioiden mukaan jopa kolmasosalla sairastuneista koronaoireet jatkuvat ainakin jollakin tasolla yli kolmen kuukauden ajan ja varsinaiseen pitkäkestoiseen COVID-19-tautiin sairastuu noin 15 prosenttia koronapotilaista.

Sairauden diagnosointi on kuitenkin haastavaa, samoin oireiden varmistaminen koronasta johtuviksi. Siksi sairastuneiden määrästä on hyvin erilaisia arvioita.

Long covidille altistaviksi tekijöiksi on arvioitu muun muassa:

 • naissukupuoli
 • krooninen keuhkosairaus
 • diabetes
 • huomattava ylipaino
 • alentunut immuunipuolustus
Nainen istuu sohvalla ja painaa keuhkojaan.
Hengenahdistus on yleinen vaiva long covidia sairastavilla.

Hengitysongelmat yleisiä

Kattavassa kansainvälisessä koontitutkimuksessa kävi ilmi, että noin neljän kuukauden kuluttua 45 prosenttia kaikista koronaa sairastaneista koki vielä ainakin jonkinlaisia oireita.

Kaikkien koronan sairastaneiden keskuudessa yleisimpiä oireita olivat uupumus, uniongelmat ja hengenahdistus. Sairaalahoitoa saaneiden joukossa havaittiin paljon pysyviä muutoksia keuhkojen rakenteessa ja toiminnassa.

Radiology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kolme yleisintä long covidin oiretta olivat:

 • hengitysongelmia 73 prosentilla
 • uupumusta 56 prosentilla
 • yskää 34 prosentilla

Myös tämän tutkimuksen mukaan erityisesti sairaala- ja tehohoidossa olleiden henkilöiden keuhkojen toiminta oli heikompaa kuin sellaisilla ihmisillä, jotka eivät joutuneet koronan vuoksi sairaalahoitoon.

Muissakin tutkimuksissa on havaittu keuhkojen toiminnan muutoksia koronan jälkeen. Pienten ilmateiden saamat vauriot vaikuttavat siihen, ettei henkilö pysty hengittämään kunnolla.

Jos henkilö sairasti vaikean keuhkokuumeen koronavirustaudin yhteydessä, se on voinut aiheuttaa keuhkoissa kudosvaurioita ja arpeuttavia keuhkomuutoksia.

Syyt long covidin taustalla

Long covidin taustalla olevat syyt ovat vielä hämärän peitossa. Koska pandemian aiheuttanutta koronavirustyyppiä on tutkittu vasta vähän aikaa ja samoin pitkäkestoisen COVID-19-taudin tutkimusta on voitu tehdä muutamia vuosia, ei vastauksista ole varmuutta.

Eräs arvio on, että long covid johtuu koronaviruksen aiheuttamista vaurioista elimiin. Virus on voinut aktivoida elimistön omaa puolustusjärjestelmää, mikä on aiheuttanut autoimmuunireaktioita eli elimistö toimii itseään vastaan.

Mies ulkoiluttaa koiraansa.
Jo rauhallinen liikkuminen voi aiheuttaa hengitysongelmia long covidista kärsivälle.

Sairaala- ja tehohoito riskitekijöitä

Huomattavaa on, että oireita tulee kaikenlaisille koronaa sairastaneille ja oirehtivien joukossa on kaiken ikäisiä.

Lähtökohtaisesti monet long covidin oireet ovat voimakkaampia heillä, jotka sairastuivat vakavasti koronaan ja joutuivat joko sairaala- tai tehohoitoon.

Silti long covidia on myös niillä ihmisillä, jotka sairastivat joko lievän tai oireettoman koronan.

Toisaalta myös itse koronaan liittyviä kysymyksiä on yhä paljon auki. Edelleenkään ei ole varmuutta siitä, miksi osalla koronatauti oli hyvin voimakas ja aiheutti vakavia oireita, kun taas toiset selvisivät sairaudesta jopa oireitta.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että long covid -oireet ovat vakavampia heillä, joilla on muitakin terveysongelmia.

Tämän hetken arvio onkin, että sekä koronaviruksen aiheuttaman taudin vakavuus että long covidin oireiden ilmenevyys liittyvät geneettisiin tekijöihin.

Tutkimusta tarvitaan edelleen

Joka tapauksessa on selvää, että vaikka long covidin tutkimus ja diagnosointi ovat vielä alussa, tekemistä sen parissa riittää.

Koronataudin arvioidaan käyvän lopulta läpi koko väestön. Rokotusten on luvattu antavan hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan. Se on tärkeää esimerkiksi keuhkojen vaurioiden kannalta. Silti odotettavissa on, että long covidin aiheuttamat oireet työllistävät terveydenhuoltoa pitkälle tulevaisuuteen.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Duodecim-lehti
Medical News Today

PEF-mittari

Apteq PEF-mittari

Helppokäyttöinen ja luotettava uloshengityksen huippuvirtausmittari.

Jaa tämä artikkeli: