Afta suussa – näissä kaikissa paikoissa niitä on!

Aftat ovat suussa olevia, kipeitä haavaumia. Haavat ovat useimmiten pieniä, ja ne paranevat itsestään 1–2 viikossa. Aftat ovat usein hyvin kivuliaita, ja niiden aiheuttamaan kipuun saa lievitystä apteekissa ilman reseptiä myytävistä tuotteista.

Tarkkaa syytä aftojen ilmaantumiselle ei tiedetä. Aftoja esiintyy useammin nuorilla kuin vanhoilla henkilöillä, yhteensä jopa puolella väestöstä. Epäillään, että aftojen syntyä edesauttaa perinnöllinen taipumus, ja pahimmillaan aftoja voi ilmaantua jopa muutaman viikon välein. Aftat eivät kuitenkaan tartu.

Afta suussa voi sijaita monissa ei paikoissa:

  • Aftat suun limakalvoilla
  • Afta kielessä
  • Afta huulessa
  • Afta kurkussa tai nielussa
  • Afta ikenessä
  • Afta kitalaessa

Lue lisää aftoja aiheuttavista tekijöistä ja aftojen hoidosta täällä.

Hoitava hammastahna Apteq

Apteq Hoitava Hammastahna

Sisältää fluoria ja ksylitolia. Sopii herkälle ja kuivalle suulle.

Afta suussa voi olla pieni tai suuri

Aftat jaetaan kolmeen eri kategoriaan, joiden suurin erottava tekijä on koko. Pieniä, halkaisijaltaan muutaman millin kokoisia aftoja (afta minor) esiintyy poskien limakalvoilla, huulten sisäpinnoilla, kielen alapinnalla ja suupohjassa eli kitalaessa. Tällaisia haavaumia voi olla kerralla useampia, ne paranevat 7–10 päivässä eivätkä jätä arpia. Pienet aftat ovat yleisin aftojen tyyppi.

Suuria, halkaisijaltaan 1–2 senttisiä aftoja (afta major) esiintyy lisäksi nielurisojen lähellä, missä ne voivat olla erityisen kivuliaita nieltäessä. Haavaumia on kerralla usein vain muutama, ne ovat keskeltä harmahtavia, reunoilta tumman punaisia ja hivenen koholla. Isojen aftojen paraneminen vie kauemmin, yleensä 2–4 viikkoa, ja niistä saattaa jäädä arpi.

Pienet aftat ovat yleisin aftojen tyyppi.

Harvinaisin aftojen esiintymismuoto on rypäs (herpetiforminen afta), jossa pieniä millin tai parin mittaisia haavaumia on suussa kymmeniä. Aftaryppäät voivat esiintyä kaikkialla suun limakalvoilla, tavallisimmin suunpohjassa, kielen alapinnalla ja suulaessa. Pikkuaftat ovat arvatenkin hyvin kivuliaita ja saattavat toistua usein. Pikkuaftojen paraneminen kestää noin 1–2 viikkoa.

Harvinaisin aftamuoto, herpetiforminen afta, voi muistuttaa HSV-infektiota eli herpestä. HSV-infektion erottaa siitä, että sen aluksi esiintyy rakkuloita, joita afta-haavaumien kohdalla ei esiinny.

Afta poskessa

Poskeen aftan voi aiheuttaa esimerkiksi puraisu tai muu mekaaninen vaurio kuten hammasharjalla tai haarukalla tökkääminen. Aftojen esiintymistä voi ehkäistä huolehtimalla hyvästä suuhygieniasta eli puhdistamalla hampaat ja hammasvälit huolellisesti sekä käyttämällä suuvettä. Lisäksi kannattaa valita hammastahnakseen sellainen, joka ei sisällä aftojen esiintymiseen yhdistettyä natriumlauryylisulfaattia, jota käytetään hammastahnan vaahtoamiseksi. Sopivia vaahtoamattomia tai kevyesti vaahtoavia hammastahnoja löytää apteekista.

Afta kielessä

Afta voi ilmaantua kieleen puraisun seurauksena. Kielen alapinnalla voi esiintyä pieniä muutaman millin kokoisia aftoja tai harvinaisia, millin parin pikkuaftoja, jotka ilmaantuvat ryppäinä. Kivun lievittämiseen voi kielen alapinnalla olevien aftojen kohdalla kokeilla erilaisia suihkutettavia tuotteita, jotka muodostavat suojaavan kalvon limakalvojen päälle ja rauhoittavat siten haavaumia. Myös desinfioivat suuvedet auttavat hillitsemään tulehdusta.

Aftojen esiintymiseen vaikuttavat mm. perinnölliset tekijät
Huulen sisäpinnalla olevat aftat osuvat helposti hampaisiin.

Afta huulessa

Aftat esiintyvät huulissa sisäpinnalla. Ne ovat kivuliaita osuessaan hampaisiin. Desinfioiva suuvesi auttaa pitämään haavat puhtaina ja ehkäisee tulehduksen leviämistä, mikä edistää osaltaan paranemista. Huulissa oleviin aftoihin voi lisäksi kokeilla kipua lievittäviä tabletteja tai laastareita, jotka kiinnitetään haavauman päälle.

Afta kurkussa tai nielussa

Kurkussa voi esiintyä isoja, sentin parin mittaisia aftoja, jotka ovat erityisen kivuliaita nieltäessä ja jotka voivat siksi tehdä syömisestä vaikeaa. Nielussa olevien aftojen aiheuttamaa kipua voi kokeilla lievittää aftojen hoitoon tarkoitetuilla suihkeilla tai imeskelytableteilla.

Afta ikenessä

Ikenessä oleva afta ärsyyntyy helposti suun liikkeistä. Toisaalta sen päälle voi olla helppo asettaa aftatabletti tai -laastari, joka helpottaa mekaanisen ärsytyksen tuottamaa kipua. Jos aftoja esiintyy usein kannattaa pohtia, voiko taustalla olla esimerkiksi suun kuivuus tai jokin muu aftoja aiheuttava tekijä. Aftojen taustalla voi perinnöllisen taipumuksen lisäksi olla muun muassa jokin ravinto- tai hivenaineen puutostila, hoitamaton suolistosairaus tai tietty ruoka-aine. Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä erityisen kivuliaiden ja vaikeasti paranevien, isojen aftojen kohdalla ja silloin, kun aftat uusiutuvat poikkeuksellisen usein.

Afta kitalaessa

Kitalaessa – eli suupohjassa – aftat ovat paremmin turvassa mekaaniselta ärsytykseltä, jota puhuminen ja suun liikkeet aiheuttavat. Syödessä ne toki voivat olla kivuliaita aivan samalla lailla kuin muutkin aftat. Kitalaessa oleviin aftoihin voi kokeilla kiinnittää aftalaastarin tai -tabletin, joka suojaa haavaa, lievittää kipua ja edistää paranemista.


Hoitava hammastahna Apteq

Apteq Hoitava Hammastahna

Jaa tämä artikkeli: