Positiivinen koronatesti – milloin lääkäriin?

Koronatestejä tehdään tällä hetkellä päivässä tuhansittain. Suurin osa tuloksista on negatiivisia, mutta päivittäin sadat ihmiset saavat myös positiivisen koronatuloksen. Mitä sitten tapahtuu ja miten sairastuneen vointia pitää seurata? Näihin kysymyksiin tarjoamme vastauksia tässä artikkelissa.

Positiivisen koronatestituloksen jälkeen henkilö asetetaan eristykseen ja muut taloudessa asuvat karanteeniin.

 • Eristys: jo tartunnan saaneen potilaan eristäminen terveistä joko kotona tai sairaalassa
 • Karanteeni: terveen henkilön liikkumisvapauden rajoitus

Sekä eristys- että karanteenimääräyksen tekee kunnan tartuntatautilääkäri.

Syksyn 2021 ohjeistuksen mukaan eristys tai karanteeni kestää vähintään 10 vuorokautta. Jos oireet jatkuvat tämän jälkeenkin, karanteeni tai eristys loppuu, kun henkilö on ollut oireeton kaksi vuorokautta.

Oireettomuus tarkoittaa, ettei henkilöllä ole kuumetta ja muut oireet ovat selvästi vähentyneet. Jos ainoita oireita ovat maku- ja hajuaistin muutokset sekä lievä ärsytysyskä, ei eristystä tarvitse jatkaa.

Apteq Pulssioksimetri

Happisaturaation ja pulssin vaivattomaan seurantaan.

Eristystä täytyy noudattaa

Erityksessä oleva henkilö ei saa poistua kotoaan tai kutsua kotiinsa vieraita. Edes ulkoilemaan ei saa mennä, jos henkilöllä on todettu korona tai hänellä on koronaan sopivia oireita. Poikkeuksena on koiran ulkoilutus, jos tätä ei voida muuten järjestää. Silloinkin muihin täytyy pitää vähintään kahden metrin turvaväli.

Jos kotona on muita henkilöitä, parasta olisi pyrkiä pitämään väliä myös heihin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi oleskelua toisessa huoneessa tai pitämällä vähintään 2 metrin turvavälin muihin asukkaisiin.

Erityksessä oleva henkilö ei saa poistua kotoaan tai kutsua kotiinsa vieraita.

Kodin muita asukkaita suojellakseen sairastaneen kannattaa käyttää kasvomaskia. Jos wc-tiloja on useammat, yhden voi rajoittaa pelkästään sairastuneen käyttöön. Jos vessoja on vain yksi, jokaiselle on syytä varata oma käsipyyhe.

Myös ilmanvaihtoa kannattaa parantaa avaamalla vaikkapa ikkunat yhteisissä tiloissa kuten keittiössä, kylpyhuoneessa ja wc-tiloissa.

Koronan hoito kotona

Positiivisen koronatestituloksen jälkeen potilaaseen on yhteydessä joko terveyskeskuslääkäri tai työterveyslääkäri. Kun hän soittaa positiivisista koronatestituloksista, hän samalla arvioi sairastuneen tilannetta.

Lähtökohtaisesti koronan voi sairastaa kotona, jos oireet ovat lieviä eikä sairastunut kuulu vakavan taudin riskiryhmään.

Usein hoidoksi riittää se, että sairastunut lepää paljon ja nauttii riittävästi nesteitä. Oireita kannattaa kuitenkin seurata, sillä esimerkiksi hengityksen vaikeutuminen voi tapahtua hiljalleen, jolloin oireisiin ehtii tottua.

Terveyskeskukseen täytyy olla yhteydessä, jos koronaan sairastuneella alkaa olla vakavia oireita. Tällaisia ovat muun muassa hengenahdistus ja yleistilan heikkeneminen. Yleistilan heikkeneminen voi näkyä esimerkiksi siinä, ettei henkilö pääse heikotuksen vuoksi ylös sängystä tai hän ei jaksa huolehtia nesteytyksestä.

Veren happipitoisuus selviää mittaamalla

Keuhkojen toiminnan heikkeneminen johtaa veren happipitoisuuden alenemiseen. Tämän tunnusmerkkejä ovat:

 • nopeutunut hengitys
 • pinnallinen hengitys
 • vatsa painuu hengittäessä sisäänpäin
 • vaikeus herätä
 • sinertävät huulet tai kasvot
 • tajunnan tason lasku

Pulssioksimetri eli happisaturaatiomittari on hyvä apu, kun halutaan pysyä selvillä elimistön happitasapainosta.

Pulssioksimetri asetetaan yleensä sormenpäähän ja nopean sekä kivuttoman mittauksen tuloksena se ilmoittaa henkilön veren happisaturaation ja sykkeen.

Pulssioksimetrin käyttö auttaa seuraamaan, saako elimistö tarvitsemansa hapen. Normaali happikylläisyys ihmisellä on vähintään 96 %, lievä happivajaus tasolla 89–95 % ja keskivaikea happivajaus 80–88 %. Jos happikylläisyys on alle 80 %, on henkilöllä vaikea happivajaus.

Britanniassa vakituinen apulainen

Pulssioksimetri voi auttaa huomaamaan, milloin koronaan sairastunut tarvitsee muutakin kuin kotihoitoa. Riskinä on, että hengityksen hiljalleen vaikeutuessa ei potilas itse huomaa olonsa heikkenemistä. Silloin mittarin lukemat osoittavat, että tarkemmalle hoidolle on tarve. Jos happisaturaatio laskee alle 95 prosentin, kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Toisaalta taas pelkkään pulssioksimetrin lukemaan ei hoitoon lähtöä voi perustaa. On tärkeää huomioida potilaan kokonaistilaa ja hänen oireitaan. Vaikka pulssioksimetrin lukemat näyttäisivät edelleen hyviltä, voivat muut oireet osoittaa potilaan heikentyneen tilan. Myös silloin on tärkeää olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

On tärkeää huomioida potilaan kokonaistilaa ja hänen oireitaan.

Esimerkiksi Iso-Britanniassa kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS tarjoaa pulssioksimetrin kaikille oireiseen koronavirukseen sairastuneille, jotka ovat joko yli 65-vuotiaita tai nuorempia, mutta kuuluvat vakavan koronataudin riskiryhmään.

Pulssioksimetrin lisäksi potilaille sekä heidän läheisilleen tai hoitajilleen annetaan ohjeet, miten happisaturaation seuraaminen toteutetaan. Seuranta kestää kaksi viikkoa, jos potilaan oireet eivät pahene sinä aikana. Jos happisaturaatiolukemat laskevat 94 prosenttiin tai sen alapuolelle, NHS opastaa olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon.

Ohjeita pulssioksimetrin käyttöön

Pulssioksimetrin käyttö on helppoa. Mittari asetetaan sormenpäähän ja painetaan virtanäppäintä. Mittauksen aikana sekä ihmisen että sormen täytyy olla liikkumatta ja paikallaan. Itseltä mitattaessa kämmenselkä kannattaa asettaa pöytää vasten ja käsi kevyesti nyrkkiin, jolloin lukemat tulevat oikein päin.

Mittaustuloksen saaminen kestää vain sekunteja, minkä jälkeen laitteen näytöltä voi lukea sekä happisaturaatioluvun että sykelukeman.

Pulssioksimetrin käytössä on syytä huomioida joitakin tekijöitä, jotka varmistavat luotettavan testituloksen saamisen.

 • Jos ääreisverenkierto on jostakin syystä heikentynyt, voi pulssioksimetri näyttää todellista alhaisempia happisaturaatiolukemia.
 • Varmista, että mittauksen aikana käsien lämpötila on normaali. Kylmät kädet voivat aiheuttaa todellista alhaisemman mittauslukeman.
 • Varmista, että kädet ovat kuivat. Sormissa oleva vesi tai hiki voi vaikuttaa mittauslukemaan.
 • Paksuilla kynsillä voi olla vaikutusta siihen, ettei valo kulje hyvin sormen läpi, jolloin mittari näyttää normaalia alempia lukemia.
 • Kynsilakka, erityisesti tumma, tatuoinnit ja mustelmat voivat myös vaikuttaa mittarilukemaan.
 • Ihonvärillä voi olla myös merkitystä ja jos ihonväri on ruskea tai musta, voi mittaus antaa hieman korkeamman lukeman.

Tärkeää onkin pistää muistiin pulssioksimetrin seurantalukemat, jolloin tietää tavanomaisen oman happisaturaatiotasonsa ja pystyy ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon, jos omat lukemat alkavat laskea normaalista.

Lähteet:
THL
THL
NHS

Apteq Pulssioksimetri

Happisaturaation ja pulssin vaivattomaan seurantaan.

Jaa tämä artikkeli: