Ravintolisä kannattaa ostaa apteekista – miksi?

Onkos sillä nyt niin väliä, mistä ravintolisänsä ostaa? Vitamiinipurkki kuin vitamiinipurkki.

Monissa tapauksissa ravintolisän voikin hankkia turvallisesti myös suomalaisesta päivittäistavaraliikkeestä tai erikoisliikkeestä.

Joissakin tapauksissa juuri kyseiseen tilanteeseen sopivaa ravintolisää valittaessa tarvitaan kuitenkin erityistä ammattitaitoa, jota löytyy nimenomaan apteekeista.

Biotiini extra Apteq

Apteq Biotiini Extra

Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin

Erityisryhmille apteekki tärkeä

Erityisen fiksua ravintolisän hankkiminen apteekissa on silloin, kun:

  • Käytössä on jokin lääkitys.
  • Henkilöllä on pitkäaikaissairaus.
  • Ravintolisää tarvitsee raskaana oleva tai imettävä henkilö.
  • Ravintolisää tarvitsee iäkäs henkilö.
  • Ravintolisää tarvitsee lapsi.
  • Tiedossa on esimerkiksi nukutus tai leikkaus.
  • Tuotteen valintaa rajoittavat esimerkiksi allergiat, erityisruokavaliot ja yliherkkyydet.

Apteekissa työskentelevät henkilöt ovat ammattilaisia ja heillä on paras tietämys esimerkiksi ravintolisien ja lääkkeiden mahdollisesta yhteisvaikutuksesta. Samoin he osaavat kertoa, millaisia erityisvaatimuksia tietyt sairaudet ravitsemukselle aiheuttavat.

Apteekin henkilökunta on myös perillä viimeisimmästä tutkimustiedosta, ravitsemussuosituksista sekä erilaisiin elämäntilanteisiin kytkeytyvistä ravitsemukseen liittyvistä erityistarpeista.

Apteekkien valikoima on myös laaja, joten erilaisiin allergioihin, erityisruokavalioihin tai yliherkkyyksiin sopivia tuotteita on helpompi löytää.

Ravintolisä vai lääke?

Ravintolisät määritellään Suomessa elintarvikkeisiin. Niinpä niiden markkinoille tuloa ei rajoiteta eikä niitä tutkita etukäteen. Ravintolisän tarkoitus on täydentää terveen ihmisen ruokavaliota.

Ravintolisissä on vitamiineja ja/tai kivennäisaineita sekä muita aineita, joilla on ravitsemuksellinen tai fysiologinen vaikutus.

Ravintolisä otetaan aina suun kautta ja muotona voi olla

  • tabletti
  • kapseli
  • jauhe
  • tipat

Ravintolisissä on yleensä käytetty myös muita kuin vaikuttavia aineita esimerkiksi säilyvyyden tai koostumuksen vuoksi. Apteekeissa osataan huomioida myös ravintolisän lisäaineet ja kertoa, jos niillä on vaikutusta esimerkiksi lääkityksen tai allergioiden vuoksi.

Merkittävää on, ettei ravintolisissä käytetyillä valmistusaineilla saa olla lääkkeellisiä vaikutuksia. Niillä ei myöskään saa väittää olevan sairauksien parantamiseen, lievittämiseen tai ennaltaehkäisyyn liittyviä ominaisuuksia.

Lääke puolestaan on valmiste tai aine, jonka tarkoituksena on parantaa, lievittää tai ehkäistä sairautta tai sen oireita.

Koska ravintolisä ei ole lääke, sillä ei saa myöskään väittää olevan lääkinnällisiä ominaisuuksia. Kielto koskee niin ravintolisän pakkausmerkintöjä, esillepanoa kuin markkinointia.

Ravintolisä pilleri kädellä.
Ravintolisän ulkonäöstä ei voi päätellä, mitä se sisältää. Siksi kannattaa valita luotettava tuote.

Voiko ravintolisään luottaa?

Ravintolisistä löytyy aina tuoteseloste, jossa näkyy käytetyt ainesosat. Tehoaineet voivat kuitenkin vaihdella ja samantyyppisistä tehoaineista toiset voivat olla toista parempia.

Esimerkiksi B12-vitamiinissa voidaan käyttää tehoaineena metyylikobalamiinia tai syanokobalamiinia. Molemmat ovat toimivia aineita, mutta viimeaikaisissa tutkimuksissa on huomattu, että metyylikobamiiini on suolistolle hellävaraisempi.

Apteekista ostetun ravintolisän suhteen voit olla varma, että se on vaatimusten mukainen ja turvallinen.

Apteekista ostetun ravintolisän suhteen voit olla varma, että se on vaatimusten mukainen ja turvallinen.

Jos kuitenkin saat tai epäilet saaneesi ravintolisästä jonkinlaisia haittavaikutuksia, kerro oireistasi apteekin henkilökunnalle tai lääkärille. Lääkealan ammattilainen kirjaa ylös oireet ja välittää niistä tiedon valvontaviranomaiselle.

Varo ulkomaisia verkkokauppoja

Tarjoaako ulkomainen verkkokauppa ravintolisiä todella halvalla ja luvataanko niille upeita vaikutuksia, joita suomalaisissa tuotteissa ei näytä olevan?

Ulkomaisten verkkokauppojen käyttäminen ravintolisien hankkimiseen voi olla iso riski. Suuri, länsimainen verkkokauppa voi olla ihan turvallinen vaihtoehto. Sen sijaan pienessä ja tuntemattomassa verkkokaupassa, jossa kaikki on erittäin halpaa, voi joutua huijauksen uhriksi.

Pienessä ja tuntemattomassa verkkokaupassa, jossa kaikki on erittäin halpaa, voi joutua huijauksen uhriksi.

Elintarvikkeiksi luettuja ravintolisien markkinointia koskevat tiukat säädökset. Suomeen markkinointiaan kohdistavan verkkokaupan täytyy pitää huolta siitä, että sen tarjoamat tuotteet täyttävät Suomen elintarvikelainsäädännön vaatimukset.

Myös markkinoinnissa täytyy pysytellä vain hyväksytyissä väitteissä. Ravintolisää ei saa markkinoida sairauksien hoitamiseen tai parantamiseen. Ulkomainen D-vitamiini ei siis paranna mitään, vaikka sille luvattaisiin verkkokaupassa millaisia ihmevaikutuksia tahansa.

Crampex ravintolisäpurkki ja sisäsoutaja.
Urheilijan on erityisen tärkeää tietää, mitä hänen käyttämänsä ravintolisä sisältää.

Tiedätkö mitä ravintolisä sisältää?

Liioiteltuja markkinointiväitteitä vaarallisempaa on, jos ravintolisässä on käytetty haitallisia tai arveluttavia ainesosia. Koostumustiedot on tärkeää tarkistaa, mutta lisäksi tuotteessa voi olla jotakin, jota listauksessa ei ole mainittu.

Erityisen tärkeää todenmukainen tieto koostumuksesta on urheilijoille, joille tehdään dopingtestausta. Heidän on syytä hankkia ravintolisät vain erittäin luotettavilta valmistajilta ja luotettavista paikoista.

Sittenkin lääke?

Yksi riski on myös se, että ulkomaisen verkkokaupan ravintolisä voikin olla Suomen lainsäädännön mukaan lääke.

Lääkevalmisteiden hankkinen ja vastaanottaminen ETA-alueen ulkopuolelta on kiellettyä, ja vastuu tällaisessa tilanteessa on yksiselitteisesti tuotteen tilaajalla.

Jos päätät kuitenkin hankkia ravintolisiä ulkomaisesta verkkokaupasta:

  • Varmista aina, että saat ravintolisän tarkat koostumustiedot, käyttöohjeet, varoitusmerkinnät ja muut elintarviketiedot.
  • Tarkista, että verkkokaupasta löytyy selkeät yhteystiedot ja ohjeet, kuinka toimia reklamaatio- ja tuotepalautustilanteissa.
  • Varmista, että ravintolisää ei määritellä Suomessa lääkkeeksi.


Lähteet:
Tukes
Ruokavirasto
Fimea

Apteq B12 Boost

Jaksamisen tueksi ja lisääntyneeseen
B12-vitamiinin tarpeeseen. 

Jaa tämä artikkeli: