Urheilijan ravintolisät – Kaisa Mäkäräinen suosii kotimaista

Miten urheilija löytää käyttöönsä turvallisia ravintolisiä?

Ampumahiihtouransa huipulla lopettanut Kaisa Mäkäräinen myöntää, ettei urheilijalle sopivien ravintolisien löytäminen ole välttämättä kovin yksinkertaista.

Maailman antidopingtoimisto WADA ja Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ovat laatineet selkeät listat sallituista lääkeaineista.

– Lääkäriltä saadun reseptin lääke on helppo tarkistaa näistä listoista ja silloin voi olla sataprosenttisen varma, että lääke on sallittu. Mutta Suomessa ei ole tällaista selkeää listaa ravintolisistä.

Vastuu aina täysin urheilijalla

Vastuu ravintolisien käytöstä on täysin urheilijalla, halusipa hän sitä tai ei.

– Joskus olen kysynyt lääkäriltä, että olen syömässä tällaista valmistetta, onko se turvallinen. Lääkärit eivät kuitenkaan ota ollenkaan kantaa ravintolisiin. Näin vastuu jää vain siihen, mitä valmistaja tuotteesta, valmistusprosessista tai valmistuspaikasta kertoo, Kaisa huomauttaa.

Hän harmittelee sitä, miten urheilijat voivat tahtomattaan joutua ikävään asemaan.

– Uutisista on saanut lukea tapauksista, miten urheilija on jäänyt kiinni dopingista. Hän on käyttänyt ravintolisää, jossa on ollut kiellettyä ainetta. Urheilussa kielletty aine on kulkeutunut tuotteeseen, koska sitä on valmistettu samalla linjastolla kuin ravintolisää.

Kotimaiset ja tunnetut ravintolisät

Kaisalla itsellään on ollut tiukka linja tuotteiden suhteen.

– Kotimaisuus on ollut hyvin korkealla valintakriteerinä. Suomenkielisestä materiaalista on helpompi löytää tiedot valmistusaineista. Ja jos tietoa ei ole ollut, voi löytää puhelinnumeron tai sähköpostin, josta on saanut lisää tietoa.

Kaisan mukaan jo kysymykseen tulleesta vastauksesta voi päätellä paljon, millainen valmistaja on kyseessä. Jos tietoa saa helposti ainesosista, valmistuspaikasta ja valmistajan muista tuotteista, voi tuotteeseen suhtautua luottavaisesti. Toisaalta salaileva vastaus pistää epäilemään valmistajan luotettavuutta kokonaisuudessaan.

Toinen vaihtoehto on ollut suuri ulkomainen valmistaja. Kaisa arvioi, että heille on tärkeää pitää huolta tuotteiden puhtaudesta ja sen myötä maineestaan.

Apteekista tai isosta marketista

Kaikkinensa Kaisa myöntää olleensa aina tarkkana terveys- ja elintarvikeasioissa varmistaakseen, ettei valintoja ole tarvinnut harmitella jälkikäteen.

– Olen ostanut ravintolisät apteekeista tai isoista marketeista. Uskon, että elintarvikkeiden valvonta on tarkkaa ja siihen voi luottaa. En ole tainnut ikinä tilata netistä muualta kuin tutun toimijan nettiapteekista.

Kotimaisten tuotteiden suosiminen on näkynyt Kaisan kisareissuilla matkalaukun sisällössä.

-Minulla on ollut mukana aikamoinen vara-apteekki, kun liikuin ulkomailla, Kaisa naurahtaa.

Jos tuotteita oli pakko hankkia ulkomailta, hän pyysi apua ja neuvoa ulkomaisilta urheilijakavereilta.

Kaisa Mäkäräinen kantaa suksia. Kuvaaja: Jami Ivanoff

Näin löydät luotettavat ravintolisät

Luotettavia ravintolisiä etsiviä urheilijoille Kaisalla on muutama kokemuksen tuoma neuvo:

  1. Varmista, että tuotteesta löytyy selvät tuotetiedot ja tieto siitä, missä ravintolisä on tehty. Plussaa ovat yhteystiedot, josta voit tarvittaessa selvittää tiedot yksityiskohtaisemmin.
  2. Voi olla viisasta valita tuote, jossa on tietty, selkeä vaikutusaine. Lyhyemmästä tuoteselosteesta on helpompi tarkistaa, mitä tuotteeseen on laitettu.
  3. Jos hankit monivitamiinin, valitse luotettavan valmistajan tuote.

C-vitamiini ja sinkki luottotuotteita

Urheilijana Kaisa on käyttänyt ravintolisiä sairastumisen ennaltaehkäisyyn tai ensioireiden nopeaan nujertamiseen. C-vitamiini ja sinkki ovat olleet ahkerassa käytössä vastustuskyvyn tukena.

Huippuunsa viritetty urheilijan keho on hyvässä ja herkässä kunnossa ollessaan herkkä myös nappaamaan pöpöjä.

– Tyypillistä oli, että ensimmäisen Maailmancup-viikonlopun jälkeen alkoivat sairastumiset, kun ihmiset eri puolilta maailmaa kokoontuivat samaan paikkaan.

Kaisa huomauttaa, että oireet voivat tulla urheilijalla päälle todella nopeasti. Vielä edellisenä päivänä on voinut kisailla menestyksellä, mutta jo seuraavana aamuna saattoi herätä koviin oireisiin.

Silloin puolestaan sinkkiasetaattikuuri on ollut aktiivisessa käytössä, ja tehokas sinkkiasetaattikuuri on löytynyt aina ulkomaanreissuilta matkasta.

Kaisan vinkit terveyteen ja suorituskykyyn

Nappaa tästä Kaisan vinkit, kuinka pysyä terveenä ja suorituskykyisenä:

  • Muista liikunnan, levon ja ravinnon sopiva määrä ja suhde.
  • Jos teet normaalia päivätyötä ja treenaat urheilijoiden treenimääriä, et todennäköisesti saa riittävästi lepoa.
  • Liiku monipuolisesti. Jos esimerkiksi viihdyt punttisalilla, liiku välillä myös raittiissa ilmassa. Toisaalta pelkän hiihdon lisäksi kannattaa tehdä myös lihaskuntotreeniä. Näin erityisesti vanhemmalla iällä.
  • Muista monipuolinen ja terveellinen ruokavalio.
  • Tarkista, että ravinnostasi löytyy oikeita aineita, kuten hyviä hiilihydraatteja, proteiinia, hyviä rasvoja ja kasviksia. Myös herkuille on paikkansa, kun ruokavalion pohja on kunnossa.
  • Syö säännöllisesti: aamupala, lounas, päivällinen ja riittävä määrä välipaloja varmistaa, että energiatasot pysyvät tasaisena.
  • Jos koet itsesi väsyneeksi, tarkastele viime aikojen syömisiä, liikkumisia ja lepoa. Vastaus löytyy todennäköisesti niiden tasapainosta.

Kuvat: Jami Ivanoff

Fluzinc

3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.

(CE terveydenhuollon tuote)

Jaa tämä artikkeli: