Flunssa iskee – ota sinkki avuksi
Epäiletkö, että flunssa on tulossa? Tuntuuko kurkussa karheutta? Vai alkaako nenässä tuntua tukkoiselta? Väsyttääkö lisäksi tavallista enemmän?
Jep, flunssa taitaa tehdä tuloaan. Kurja juttu, mutta nopealla toiminnalla pystyt todennäköisesti pelastamaan itsesi pitkittyneeltä flunssalta. Ota avuksi sinkki!
Fluzinc lyhentää flunssan kestoa
3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.
(CE terveydenhuollon tuote)
Mitä apua ihan ekana?
Ihan ensimmäisenä kannattaa napata kunnon annos sinkkiä. Tarkalleen ottaen sinkkiasetaattia (CE-merkitty lääkinnällinen tuote) joko imeskeltävinä pastilleina tai kurkkuun annosteltavana suihkeena.
Fiksuinta on, jos sinkkiasetaattikuuri on jo valmiina odottamassa lääkekaapissa sitä vääjäämätöntä hetkeä, kun flunssa ilmoittaa ensioireilla tulostaan.
Tutkimusten mukaan 80 milligrammaa sinkkiä lyhensi flunssan kestoa keskimäärin kolme päivää, jolloin flunssa kesti keskimäärin 7 päivän sijaan vain 4 päivää.
Mikä tahansa sinkki ei auta. Tarkista, että sinkki on nimenomaan sinkkiasetaattia ja sitä on tuotteessa mieluiten 10 mg annoksessa. Näin saat vuorokaudessa tarpeeksi suuren annoksen sinkkiä, jotta sillä on toivottu vaikutus. Sinkkisitraatti ei flunssalääkkeenä auta.
Sinkin maku on monen mielestä voimakas, mutta sitä ei kannata säikähtää. Apteq Fluzincia on tarjolla salmiakin, mustaherukan ja hunajan makuisena.
Joillakin vatsa oireilee sinkistä. Silloin kannattaa kokeilla, onko sinkkisuihke vatsalle sopivampi versio.
Mitä oireita flunssa aiheuttaa?
Flunssan virallinen nimi on ylähengitystieinfektio. Flunssan oireet voivat vaihdella jonkin verran, mutta yleisimmin niihin kuuluvat:
- vuotava ja tukkoinen nenä
- kurkkukipu
- yskä
- kuume tai kuumeinen olo
- päänsärky
- lihaskipu
- väsymys
Flunssan oireet kestävät yleensä viikosta kahteen, jos flunssaa ei saa nujerrettua sinkkikuurilla. Alussa oireet ovat voimakkaimmat ja ne lievenevät ajan mittaan.
Yleensä flunssan sitkein oire on yskä, joka voi kestää useita viikkoja.
Miten hoidan flunssaa?
Tärkeintä flunssan hoitoa on lepo. Vaikka kevyt puuhailu ei ole haitallista, täytyy ruumiillista ponnistelua välttää. Tämä suojaa esimerkiksi sydäntä komplikaatiolta.
Jos flunssaan liittyy kuumetta tai lihaskipuja, voi lääkkeenä käyttää parasetamolia tai tulehduskipulääkkeitä.
Tukkoisen olon helpottamiseksi voi kokeilla höyryhengitystä esimerkiksi kylpyhuoneessa tai lämmintä vettä sisältävän laakean astian yläpuolella. Kiehuvaa vettä ei kannata höyryhengitykseen käyttää, jotta ei polta itseään vedellä.
Yskä häiritsee yöunta, mikä auttaa?
Valitettavasti yskänlääkkeistä ei yleensä ole pahemmin apua yskimiseen. Lapsille yskänlääkkeitä ei suositella ollenkaan.
Sen sijaan hunajasta voi olla apua yskään, sillä se muodostaa nielun yskänreseptoreihin yskänärsytystä vähentävän kalvon.
Nukkumaan mennessä kannattaa sängyn pääpuolta nostaa tai nukkua sohvalla ylävartalo sohvatyynyillä tuettuna. Näin lima ei pääse niin helposti kurkkuun aiheuttamaan yskänärsytystä.
Tarttuuko flunssa jo itämisaikana?
Flunssan aiheuttajana voivat olla sadat eri virukset. Ne liikkuvat ihmisestä toiseen esimerkiksi käsien välityksellä tai ilmateitse pisaratartuntana.
Flunssan itämisaika vaihtelee, se on yleensä 1–3 päivää. Harmillinen ja tartuntoja lisäävä tosiasia on, että flunssa tarttuu jo ennen kuin se alkaa oireilla.
Flunssien vuosittainen määrä vaihtelee paljon ihmisten välillä. Alle kouluikäiset sairastavat keskimäärin 6–8 ja aikuiset 2–3 flunssaa vuodessa. Flunssien määrä yleensä vähenee ikääntymisen myötä.
Miten ehkäiset seuraavaa flunssaa?
Viime vuosina on opittu tehokkaasti ehkäisemään tarttuvia tauteja.
Hyvä käsihygienia on tärkeimpiä tekijöitä flunssan ehkäisyssä. Kädet kannattaa pestä huolellisesti saippuaa käyttäen ennen syömistä ja ihmisten ilmoilta kotiin palatessa. Jos käsien pesu ennen syömistä ei onnistu, voi käsien puhdistamiseen käyttää käsidesiä.
Kasvojen turhaa koskettelua likaisilla käsillä kannattaa myös välttää. Kasvoille päätyneet virukset pääsevät helposti silmien, suun tai nenän kautta elimistöön.
Hyvä yleiskunto, riittävä uni ja tasapainoinen ravinto pitävät osaltaan vastustuskykyä yllä.
Vitamiineista ja hivenaineista vastustuskykyä tukevat tutkitusti:
- D-vitamiini
- C-vitamiini
- sinkki
- B12-vitamiini
- B6-vitamiini
- A-vitamiini
- folaatti
- seleeni
- kupari
- rauta
Näiden riittävästä saannista kannattaa pitää huolta. Samalla kun vastustuskyky tehostuu, terveellinen ravinto edistää myös yleistä hyvinvointia.
Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Fluzinc lyhentää flunssan kestoa
3 päivän tehokuuri flunssan hoitoon.
(CE terveydenhuollon tuote)