Iho ja aurinko – ystävät vai viholliset?

Ihon ja auringon välinen suhde on sisältänyt vuosikymmenien aikana monenlaisia vaiheita. Sata vuotta sitten vaalea iho kertoi hienostuneesta elämästä, jota ei tarvinnut viettää auringon paahteessa töitä tehden.

Joitakin vuosikymmeniä sitten taas auringon paahtama iho oli merkki menestyksestä ja terveydestä. Mitä ruskettuneempi, sen parempi.

Nyt tiedämme paremmin, että aurinko ei ole pelkästään ihon ystävä – mutta ei täysi vihollinenkaan.

Tässä artikkelissa avaamme ihon ja auringon monisyistä suhdetta ja annamme vinkkejä terveellisen suhteen vaalimiseen.

Biotiini extra Apteq

Apteq Biotiini Extra

Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin

Varo hankkimasta ihosyöpää

Liiallisesti annosteltuna auringonvalolla, tarkalleen ottaen UV-säteilyllä, on iholle huono vaikutus. Ihosyöpien määrä nousee Suomessa jatkuvasti, ja yhä useammin nuorilla aikuisilla todetaan ihomelanoomaa. Erityisesti ihon palamista täytyy välttää, sillä toistuvat palamiset, varsinkin nuoruusiällä, lisäävät ihomelanooman riskiä.

Myös ihokarsinoomat, kuten okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä, liittyvät UV-säteilyyn. Auringon UV-säteily onkin tärkein ihosyövän syntyyn vaikuttava tekijä jopa 80 prosentissa tapauksissa.

Suomalaisittain on hyvä tietää, että erityisen suuri riski on siinä, kun vaalea iho saa suuria, ihon palamiseen johtavia UV-annoksia.

Tunnista ihotyyppisi

Jos ruskettuminen itsessään johtuu haitallisesta asiasta. Syynä on auringonvalon aiheuttama ihosolujen DNA-vaurio, joka käynnistää pigmentintuotannon. Iho yrittää suojata soluja lisävaurioilta ruskettumisella.

Harva tietää, että UV-säteily heikentää elimistön puolustuskykyä. Siitä voi olla seurauksena esimerkiksi hengitystieinfektio, joka puhkeaa aurinkoloman jälkeen. Immuunivasteen heikkeneminen voi edistää myös ihosyövän kehittymistä.

Palamisherkkyyden mukaisesti jaotellut ihotyypit ovat seuraavat:

  • Ihotyyppi I: Ei rusketu, vaan palaa aina. Hiukset punertavat tai vaaleat, hyvin vaalealla iholla pisamia.
  • Ihotyyppi II Ruskettuu hieman, palaa usein. Iho on vaalea, silmät siniset.
  • Ihotyyppi III: Ruskettuu, mutta palaa silloin tällöin. Hiukset tummanvaaleat tai ruskeat ja silmät siniset.
  • Ihotyyppi IV: Ruskettuu helposti, palaa joskus. Hiukset tummat ja silmät usein ruskeat.
  • Ihotyyppi V: Iho tummuu ruskettuessa, palaa erittäin harvoin. Iho ruskea tai ruskeahko.
  • Ihotyyppi VI: Ei pala. Iho musta.

Suomalaisista noin neljännes kuuluu ihotyyppiin II ja 60 prosenttia ihotyyppiin III.

Ihosyövän riskiä nostaa myös, jos iholla on paljon luomia, luomet ovat epätyypillisiä tai lähisuvussa on todettu melanoomaa.

Palanutta ihoa rannalla olevalla henkilöllä.
Monella suomalaisella on helposti palava iho, joka täytyy suojata erityisen hyvin.

Suojaa iho fiksusti

Auringolta suojautumisessa on tärkeää, ettei vietä erityisesti kesän kuumimpia tunteja auringossa paikallaan maaten. Käytännössä keskipäiväksi määritellään klo 11–15 loppukeväällä ja kesällä.

Keskipäivällä ulkona kannattaa suunnata varjoon tai katokseen. Se ei kuitenkaan pelkästään riitä. Iho voi varjossakin saada jopa puolet siitä UV-säteilystä mitä auringonpaisteessa.

Kevyet pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet, lierihattu ja aurinkolasit ovat tarjoavat hyvää suojaa auringonpaisteelta. Paljas iho on tärkeää suojata auringonsuojavoiteella, jossa on sekä UVA- että UVB-suoja.

  • Vaalealle iholle kannattaa käyttää vähintään suojakertoimella 30 olevaa auringonsuojavoidetta
  • Lapsille suositellaan vähintään 50 suojakerrointa.
  • Levitä auringonsuojavoide vähintään puoli tuntia ennen ulos menemistä.
  • Käytä voidetta tarpeeksi, esimerkiksi aikuisen koko iholle voidetta tarvitaan 30 ml eli noin kaksi ruokalusikallista.
  • Lisää auringonsuojavoidetta parin tunnin välein ja aina uinnin ja ihon kuivaamisen jälkeen, jotta suoja on riittävä.
  • Muista rasvata myös korvanlehdet ja niska.

Estä ylimääräiset rypyt

Syöpävaaran lisäksi aurinko vaikuttaa ihon hyvinvointiin ryppyjen kautta. Ihon joustavaksi ja lujaksi tekevän sidekudoksen keskeisiä rakenneosia ovat kollageenit ja elastiini.

UV-säteily heikentää ihon kimmoisuutta, lisää sen ennenaikaista vanhenemista ja vaikuttaa ihon luontaiseen kollageenintuotantoon. Ikääntymisen myötä ihon elastisuus vähenee jo itsessään, ja runsas auringonotto lisää ryppyjä. Iän myötä myös ruskettuminen heikentyy ja pigmentti on epätasaista.

Parhaita konsteja säästyä rypyiltä on auringon UV-säteiltä suojautuminen jo nuorena. Aurinkolaseja kannattaa käyttää myös muuten kuin silmien suojaamiseksi, sillä niiden käyttö vähentää silmien siristelyä ja lihastoiminnasta aiheutuvia silmäkulmien ja otsan ryppyjä.

Vartti aurinkoa kasvoille ja käsivarsille riittää D-vitamiinin saannin varmistamiseksi.

Hanki helposti D-vitamiinia

Auringonvalolla ei ole kuitenkaan pelkästään huonoja vaikutuksia. Tunnetuimpia ja kaikille toteutuvia hyötyjä on, että auringonvalon vaikutuksesta iholla syntyy D-vitamiinia.

Tätä luonnollista kautta saatavaa D-vitamiinia ei voi saada liikaa, joten yliannostuksen vaaraa ei D-vitamiinin puolesta ole.

Käytännössä riittävän D-vitamiiniannoksen saa Suomen kesässä ilman tuntikausien auringonottoa. Huhti–syyskuun aikana riittää, että UV-indeksin ollessa yli 3 auringossa on noin 15 minuuttia kolmesti viikossa kasvot ja käsivarret paljaina.

Riittävän D-vitamiiniannoksen saa Suomen kesässä ilman tuntikausien auringonottoa.

Tämä ohje koskee vaaleaihoisia, joilla iholla syntyvän D-vitamiinin määrä on suurempi kuin tummaihoisilla. Heille suositellaan Suomessa D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

Löydä apua psoriasikseen

Myös ihopsoriasiksessa auringonvalo on yksi hoitomuodoista. Kylläkin Käypä hoito -suosituksessaan luonnonauringon käytön ehdoksi esitetään, että iho sitä sietää ja henkilö on ruskettuvaa ihotyyppiä.

Auringonvalo sopii parhaiten laaja-alaisesti ja erityisesti pieninä ja ohuina pilkkuina oireilevan tautityypin hoitoon.

Auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttaman parantavan vaikutuksen vuoksi psoriaatikot voivat käydä hakemassa syys- ja talviaikaan aurinkoa etelästä 2–4 viikon matkalla. Lyhyempiä aikoja ei suositella, jotta auringonvalon tuomat tulokset ovat riittäviä.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Duodecim Terveyskirjasto
Ilman syöpää -sivusto

Apteq Ihokollageeni

Kauneutta ihollesi

Jaa tämä artikkeli: