Kuivan ihon hoito – kosteutus on tärkeintä

Talvella kuiva iho on monelle tuttu vaiva. Kuiva iho kutisee, tuntuu kireältä ja hilseilee. Ongelma on yhtä yleinen sekä naisilla että miehillä. Yleisimmin kuiva iho vaivaa käsissä, käsivarsissa ja jalkojen alaosissa.

Paras hoito kuivalle iholle on tehokas kosteuttaminen, minkä ansiosta iho saa menettämäänsä vettä takaisin. Yleensä kuivan ihon hoidoksi riittää yhdestä kahteen voitelukertaa päivässä.

Apteq Ihokollageeni

Kauneutta ihollesi

Ihon kuivuminen johtuu siitä, että ihon syvistä kerroksista haihtuu tavallista enemmän vettä. Veden haihtumista estävä rasvakerros muodostuu keramidesta, kolesterolista ja rasvahapoista. Kuivan ihon ongelma syntyy, kun rasvojen eli keramidien määrä ihon sarveiskerroksessa eli marraskedessä on liian pieni.

Keramidien tuottoon vaikuttaa muun muassa perimä. Noin viidesosalla ihmisistä on ns. atooppinen iho, jolloin keramideja syntyy normaalia hitaammin.

Iän myötä ihon kuivuminen on yleisempää, sillä ihon luonnollinen kosteus vähenee. Suurin osa vanhuksista kärsii kuivasta ihosta. Siksi ikääntyessä ihon hoitaminen on yhä tärkeämpää.

Kuivan ihon hoito kotikonstein

Kuivaa ihoa voi hoitaa kotona parhaiten kosteuttamalla sitä ahkerasti. Kosteuttamiseen voi käyttää erilaisia perusvoiteita. Ne sisältävät rasvoja, öljyn ja veden sekoittumiseksi vaadittavia emulgaattoreita, vettä sitovia aineita eli humektantteja sekä säilyteaineita.

 • Rasvavoiteet eivät sisällä ollenkaan vettä, ja ne estävät tehokkaasti veden haihtumista ihon läpi. Tällainen on muun muassa vaseliini. Rasvavoiteita käytetään yleisimmin kämmenien ja jalkapohjien ihon hoitoon.
 • Vesi-öljy-emulsiovoiteissa vesi on emulgoitunut pisaroiksi rasvan sisälle. Vesi haihtuu hitaasti ja voiteet tuntuvat rasvaisilta. Näitä voiteita käytetään yleisimmin kämmenien ja jalkapohjien hoitoon. Lisäksi kaikista kuivaihoisimmat voivat turvautua näihin talvisaikaan.
 • Öljy-vesi-emulsiovoiteet ovat yleisvoiteita, joissa rasva on pisaroina vedessä. Käytön jälkeen iho ei jää rasvaisen tuntuiseksi. Näiden voiteiden sisältämä vesi haihtuu iholta muutamassa minuutissa. Näihin voiteisiin lisätään usein vettä sitovia aineita, humektantteja. Voiteet sitovat vettä itseensä ja kosteuttavat ihoa.

Erilaisten perusvoiteiden paremmuusjärjestyksestä ei ole tutkimusnäyttöä. Perusohje on, että mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempi voide.

Iäkäs nainen rasvaa kasvojensa ihoa.
Iäkkäiden ihmisten on tärkeä huolehtia ihon rasvaamisesta.

Rasvaa iho rauhallisesti

Kevyempien rasvojen käyttö tuntuu yleensä miellyttävämmältä, sillä iho ei jää niiden lisäämisen jälkeen tahmaisen tuntuiseksi. Hyvin kuivalle iholle rasvaisemmat voiteet ovat kuitenkin tarpeen. Karvaisiin ihonosiin kannattaa valita kevyempiä tuotteita, sillä ne imeytyvät helpommin.

Rasvaisimmat voiteet kannattaa hieroa ihoon vähitellen.

 • Ota ensin pieni määrä rasvaa käteen ja levittele se käsiisi.
 • Hiero sen jälkeen käsissä oleva rasva kuivalle iholle.
 • Jatka ihon hieromista, kunnes kädet tai hierottava kohta eivät enää tunnu rasvaisilta.
 • Tarvittaessa toista käsittely.

Paras aika voiteen laittamiseen on 3-5 minuuttia suihkun tai kylvyn jälkeen. Silloin iholla on vielä peseytymisen jälkeistä kosteutta, jonka voide sitoo ihoon. Koko ihon voiteluun riittää kerralla 20–30 grammaa tuotetta.

Herkkäihoisen kannattaa valita perusvoide, jossa ei ole hajusteita tai väriaineita, sillä osa näistä lisäaineista voi ärsyttää ihoa.

Pintakuiva vai kuiva iho?

Joskus voi olla vaikea määritellä, onko iho kuiva vai pintakuiva. Ihon hoidon kannalta sillä on merkitystä. Jos iho on pelkästään pintakuiva, se ei kaipaa rasvaa vaan kosteutusta, jotta ihohuokoset eivät menisi tukkoon.

Jos rasvoittuvan ihon pinta kuivuu ja siinä ei ole tarpeeksi kosteutta, iho pyrkii tasapainottamaan tilannetta. Se tuottaa entistä enemmän talia, mutta tali jää kuivan pintakerroksen alle. Silloin ihohuokoset menevät tukkoon ja iholle syntyy epäpuhtauksia.

Pintakuivalle iholle kannattaa valita kevyitä vesipitoisia voiteita.

Kuivan ihon kutina

Useimmat kuivasta ihosta kärsivistä kärsivät myös ihon kutinasta. Se johtuu siitä, että ihon kuivuminen aiheuttaa lievän tulehduksen, joka aistitaan kutinana.

Kosteutus on avainsana myös tähän vaivaan. On tärkeää mutta vaikeaa olla raapimatta kutisevaa ja kuivaa ihoa. Usein raapimista ei edes itse huomaa ja itseään voi raapia unissaankin. Silloin nukkumisen ajaksi voi kokeilla laittaa ohuet käsineet käteen, jottei ihoaan raavi rikki huomaamattaan.

Mies suihkussa peseytymässä
Vaikka iho on kuiva, suihkua ei tarvitse vältellä.

Kuivan ihon pesu on hellävarainen

Vaikka iho on kuiva, peseytymistä ei tarvitse vältellä. Hiki ja lika kannattaakin pestä pois, etteivät ne jää ärsyttämään ihoa. Silti peseytyessään kannattaa huomioida muutamia seikkoja.

 • Suihkun lämpötila kannattaa pitää lämpimänä. Kuuma suihku liuottaa iholta rasvoja ja kuivattaa sitä entisestään.
 • Rajoita suihkun kesto alle kymmeneen minuuttiin.
 • Mieto, alkoholiton ja saippuaton pesuaine on ihollesi hellävaraisin.
 • Lisäksi pesuaineen olisi hyvä sisältää maitohappoja ja ureaa, joita on myös ihossa.
 • Erittäin kuivalle iholle pesuaineena voi käyttää kevyttä perusvoidetta.
 • Suihkun jälkeen taputtele ihoa pyyhkeellä, älä hankaa sitä kovakouraisesti.
 • Jätä iho hieman kosteaksi.
 • Muista lisätä voide iholle muutama minuutti pesun jälkeen. Silloin pesusta tullut kosteus saadaan pysymään iholla.

Kuiva iho käsissä

Kädet ovat yksi kuivuudesta eniten kärsivä ruumiinosa. Ihosta tulee karhea ja sormenpäihin tulee helposti kivuliaita pikkuhaavoja.

Siksi kannattaa aina huolehtia tarkasti, ettei altista käsiä kylmälle ulkoilmalle vaan pitää käsineet tiukasti käsissä. Edes pieniä pyrähdyksiä ulkona ei pidä tehdä ilman käsineitä.

Kuivasta ihosta kärsivät kädet kannattaa suojata myös vedeltä ja pesuaineilta, jotka molemmat kuivattavat ihoa. Siivous- ja tiskipuuhiin ryhtyessä kumihanskat ja ohuet puuvillakäsineet niiden alla ovat hyvä suoja.

Tehokas apu kuiville käsille on käsien reilu rasvaaminen illalla juuri ennen nukkumaan menoa. Kun käteen laittaa tämän jälkeen ohuet puuvillasormikkaat, rasva saa rauhassa imeytyä käsien ihoon eikä se siirry vuodevaatteisiin.

Ihon hyvinvoinnista huolehtiminen sisäisesti

Käsitykset siitä, voiko ruokavaliolla ehkäistä ja auttaa ihon kuivumista, vaihtelevat. Moni kokee kuitenkin saavansa apua iholleen hyvien rasvojen eli omegarasvahappojen syömisestä. Tätä superrasvaa saa muun muassa lohesta.

Kollageeni on proteiini, joka on ihon tärkeä rakennusosa. Ihmisen oma kollageenintuotanto alkaa heikentyä 25-vuotiaana ja kokonaan se loppuu 40 ikävuoden tienoilla. C-vitamiini vaikuttaa elimistössä kollageenin muodostumiseen ja näin edistää ihon hyvinvointia. Biotiinilla ja kuparilla on myös tutkitusti ihon hyvinvointia edistävä vaikutus.

C-vitamiinia ja muita antioksidantteja saa värikkäistä kasviksista ja marjoista: esimerkiksi mustikoista, tomaateista, porkkanoista, pavuista, herneistä ja linsseistä. Antioksidantit auttavat pitämään ihon pinnan kunnossa ja näin vähentävät kosteuden haihtumista. Kasvispainotteinen ruokavalio auttaa ylipäänsä voimaan paremmin.

Myös runsas veden juominen auttaa ihoakin voimaan paremmin. Ihminen on kokonaisuus, jolle terveellinen ja kasvispainotteinen ruokavalio tuo kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Nainen ulkona lumessa lapaset kädessään.
Suojaa kädet ulkona hyvin pakkaselta, jotta vältyt käsien kuivalta iholta ja sormenpään pikkuhaavoilta.

Nosta sisäilman kosteusprosenttia

Talvella ilma on luontaisesti kuivempaa kuin kesällä. Sisällä lämpimässä on mukava olla, mutta keskuslämmitys tekee ilmasta myös kuivempaa. Ilmankostuttajalla saat kostutettua huoneilmaa ja tasapainotettua lämmityksen vaikutusta.

Myös pyykin kuivaaminen sisällä nostaa ilmankosteutta. Pyykkiteline kannattaa viedä makuuhuoneeseen, jolloin sen tuomasta ilmankosteudesta saa eniten irti.

Luonnonmateriaalit hellivät ihoa

Vaatetuksella on väliä. Kuiva iho tykkää puuvillasta, silkistä ja muista luonnonmateriaaleista, sillä ne tuntuvat pehmeiltä iholla. Kylläkin villaa suoraan kuivalla iholla kannattaa välttää, sillä karhea villa voi hangata ihoa. Myös synteettiset materiaalit ovat vältettävien tekstiilien listalla.

Vaatteiden pesussa kannattaa suosia hajusteettomia pesuaineita. Kokeilla voi myös, auttaako huuhteluaineen pois jättäminen ihon kutinaan.

Lääkitys voi kuivattaa ihoa

Myös lääkitys voi kuivattaa ihoa. Tällaisia vaikutuksia on todettu joillakin korkean verenpaineen, korkean kolesterolin, allergioiden ja aknen hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä.

Jos ihon säännöllinen rasvaaminen ei auta, kannattaa kääntyä terveydenhuollon puoleen. Joskus kuivan ihon syynä on jokin sairaus. Lisäksi lääkäri voi suositella ihon kuivuuteen lääketieteellistä hoitoa.

Apteq Ihokollageeni

Kauneutta ihollesi

Lähteet:

Duodecim Terveyskirjasto

Harvard Health Publishing

Jaa tämä artikkeli: