Lääkehiili – apua vatsan vaivoihin

Lääkehiiltä käytetään hoitokeinona monissa vatsa- ja suolistovaivoissa. Lääkehiili tunnetaan myös nimellä aktiivihiili tai hiilitabletti. Se on luonnollinen ja tehokas hoitokeino.

Lääkehiilestä valmistettu musta jauhe tai tabletti on pitkään ollut apteekkien luottoapu erityisesti myrkytystapauksissa, mutta sen käyttö on laajentunut myös muihin ruoansulatuskanavan ongelmiin. 

Tässä artikkelissa tutustumme lääkehiilen vaikuttaviin aineisiin, sen toimintamekanismiin vatsa-suolikanavassa sekä erilaisiin vaivoihin, joihin sitä voidaan käyttää.

GascolDuo

 Turvotukseen ja ilmavaivoihin
lievittämään kipua ja ehkäisemään kramppeja.

Lääkehiilen vaikuttavat aineet ja toimintamekanismi

Lääkehiili valmistetaan usein hiilipitoisista luonnonmateriaaleista. Näitä ovat esimerkiksi puu, kookospähkinän kuori, turve sekä ruskohiili. Valmistus tapahtuu kuumentamalla tämän kaltaisia luonnonmateriaaleja korkeassa lämpötilassa hapettomissa olosuhteissa.

Tämä prosessi luo aktiivihiiltä, joka on erittäin huokoista ja jolla on sen ansioista erittäin suuri pinta-ala.

Yhdessä grammassa aktiivihiiltä on aktiivista pintaa yli 500m2 eli jopa kahden tenniskentän verran. Tämän ansiosta aktiivihiili pystyy sitomaan itseensä tehokkaasti erilaisia yhdisteitä, kuten myrkkyjä, bakteereja ja erilaisia kaasuja.

Yhdessä grammassa aktiivihiiltä on aktiivista pintaa yli 500m2 eli jopa kahden tenniskentän verran.

Kun lääkehiili otetaan suun kautta, se kulkee ruoansulatuskanavan läpi sitomatta itseensä elimistölle hyödyllisiä ja välttämättömiä ravintoaineita. Sen huokoinen rakenne mahdollistaa kuitenkin haitallisten aineiden imeytymisen itseensä estäen näiden aineiden pääsyn elimistöön. 

Lääkehiili ei imeydy verenkiertoon, vaan se poistuu kehosta luonnollisesti ulosteen mukana vieden samalla mukanaan sitomansa haitta-aineet.

Tarjotin täynnä ruokaa.
Runsaat ruoka-annokset voivat aiheuttaa ruoansulatusvaivoja, joihin lääkehiili tuo avun. (Kuvat: Freepik)

Lääkehiilen käyttö erilaisiin vaivoihin

  • Erilaisten myrkytystapausten hoito on yksi tunnetuimmista lääkehiilen käyttötarkoituksista. Erilaisista myrkytysten hoitokeinoista lääkehiili on parhaiten tutkittu. Lääkehiili voi sitoa itseensä monia myrkyllisiä aineita estäen niiden imeytymisen suolistosta ja vähentäen näin myrkytysten vakavuutta. Nopea reagointi on eduksi tehokkaan hoidon näkökulmasta. On kuitenkin tärkeää mainita, että lääkehiili ei tehoa kaikkiin myrkkyihin, kuten vahvoihin happoihin tai emäksiin.
  • Ripuli ja ruoansulatusvaivat voivat lieventyä lääkehiilen ansioista. Lääkehiili voi auttaa lievittämään ripulin ja muiden ruoansulatusvaivojen oireita sitomalla itseensä suolistossa olevia bakteereja ja niiden tuottamia toksiineja. Ripulin yhteydessä suolistoon voi muodostua myös kaasuja, joiden sitomisessa aktiivihiili on tehokas apu. Tämä voi lyhentää oireiden kestoa ja helpottaa epämukavaa oloa.
  • Ilmavaivojen ja turvotuksen hoidossa aktiivihiili on tehokas apu. Sen kyky sitoa kaasuja itseensä auttaa vähentämään ilmavaivojen aiheuttamaa epämukavuutta. Yhdistettynä simetikoni-valmisteiden kanssa siitä voi saada vielä tehokkaamman. Simetikoni pienentää suolistossa olevien kaasukuplien pintajännitystä ja pilkkoo näin niitä pienimmiksi. Näin on mahdollista saada helpotusta turvotukseen ja vatsakipuihin käyttämällä lääkehiiltä säännöllisesti ruokailujen jälkeen.
  • Ruokamyrkytysten yhteydessä lääkehiili voi auttaa vähentämään oireiden vakavuutta ja kestoa. Sen kyky sitoa bakteereja ja niiden tuottamia toksiineja voi nopeuttaa toipumista myös tässä tapauksessa. Se voi myös auttaa vähentämään vatsakipuja sekä pahoinvointia.

Lääkehiilen haittavaikutukset lääkeaineisiin

Lääkehiilen teho on voimakkaimmillaan heti annostelun jälkeen ja puolen tunnin sisällä sen nauttimisesta. Sen vaikutuksia lääkeaineiden imeytymiseen on tutkittu, ja nopeasti lääkkeen annostelun jälkeen otettu lääkehiili voi sitoa jopa 89% nautituista lääkeaineista. Suuria määriä lääkeaineita nauttiessa teho ei ole yhtä hyvä.

Sen vuoksi on tärkeää huomioida säännölliset lääkitykset aktiivihiilen nauttimisessa. On suositeltavaa pitää kahden tunnin tauko ennen lääkehiilen nauttimista ja nauttimisen jälkeen, jotta toivottujen lääkeaineiden imeytyminen ei heikenny. 

Lääkehiiltä ei suositella säännöllisessä käytössä pitkäaikaisten vatsavaivojen tai turvotuksen oireiden helpotuksessa ja turvaväli lääkeaineiden nauttimiseen tulee huomioida joka kerta.

Lääkehiili on monipuolinen ja luonnollinen hoitokeino, joka tarjoaa helpotusta moniin vatsaongelmiin. On kuitenkin tärkeää käyttää sitä ohjeiden mukaisesti ja etenkin mahdollisissa myrkytystapauksissa kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. 

Näin varmistetaan, että lääkehiili on oikea hoitokeino ja toimii tehokkaasti sekä turvallisesti juuri sinun tarpeisiisi.

Lääkkeitä, joiden imeytymiseen lääkehiili voi vaikuttaa.
Lääkkeiden ja lääkehiilen ottamisen välissä täytyy olla vähintään kaksi tuntia, jotta lääkkeiden teho ei häiriinny. (Kuva: Freepik)

GascolDuo sisältää lääkehiiltä ja simetikonia

GascolDuo ilmavaivoihin on kaksivaikutteinen lääkinnälliseksi laitteeksi luokiteltu tuote, jonka vaikuttavat aineet ovat lääkehiili eli aktiivihiili sekä simetikoni.

GascolDuo auttaa turvotukseen ja ilmavaivoihin ehkäisten ja lievittäen kouristuksia sekä kipuja. Simetikoni alentaa kaasukuplien pintajännitystä, jolloin ne pilkkoutuvat vatsassa pienemmiksi kupliksi ja kulkevat helpommin maha-suolikanavan läpi. Aktiivihiili puolestaan imeyttää itseensä kaasuja maha-suolikanavassa.

Kaksivaikutteinen tabletti tarjoaa nopean ja kestävän avun. Puolet tabletin sisällöstä liukenee vatsaan jo 15 minuutin kuluessa sen ottamisesta, minkä ansiosta apu on nopeaa.

Puolet tabletista liukenee yhden tunnin kuluessa, jolloin tabletin vaikutus on pitkäaikainen.

Lähteet:
Duodecim-lehti

GascolDuo

 Turvotukseen ja ilmavaivoihin
lievittämään kipua ja ehkäisemään kramppeja.

Jaa tämä artikkeli: