Vatsan turvotus – Lue turvotuksen syyt ja tehokkaat vinkit avuksi!

Vatsan turvotus on yleinen ja usein pitkäaikainenkin vaiva, joka voi aiheuttaa huomattavaa epämukavuutta sekä haitata arjen toimintakykyä. 

Vatsan turvotus voi ilmetä eri tavoin, kuten ylävatsan turvotuksena, pallean turvotuksena ja kipuna tai esimerkiksi alavatsan turvotuksena. Tässä artikkelissa käymme läpi tehokkaita vinkkejä vatsan turvotuksen helpottamiseksi perustuen asiantuntijatietoon vatsan turvotuksesta.

GascolDuo

 Turvotukseen ja ilmavaivoihin
lievittämään kipua ja ehkäisemään kramppeja.

Vatsan turvotuksen yleisimmät syyt

Vatsan turvotus voi johtua monista eri tekijöistä – ja usein onkin useamman tekijän summa. Ihmisen ruoansulatus on herkkä systeemi, ja siihen vaikuttaa laaja kirjo asioita.

Turvotusta voi aiheuttaa esimerkiksi: 

 • jonkin tietyn ruoka-aineen nauttiminen 
 • yleisesti heikkolaatuinen ruokavalio
 • ylensyönti aterioiden yhteydessä 
 • liian nopea vauhti ruokaillessa

Nopea syöminen on usein tiedostamaton tapa, joka voi johtaa ilman nielemiseen syödessä, mikä aiheuttaa turvotusta ja ilmavaivoja.

Todennäköisyys vatsan turvotuksen ongelmiin kasvaa, kun ruokailun ja ruoansulatuksen ongelmat yhdistetään liian vähäiseen liikuntaan. Liikunta ja fyysinen aktiivisuus kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja siten liikunnallisesti epäaktiivinen elämäntyyli voi olla turvotusta aiheuttava tekijä aineenvaihdunnan hidastumisen myötä.

Toiminnalliset ongelmat turvotuksen syynä

Turvotuksen taustalla voi olla myös toiminnallinen ongelma. Toiminnallisessa häiriössä, kuten IBS:ssä,  mitään nähtävää syytä oireille ei löydy, eikä niiden tarkkaa syntymekanismia täysin ymmärretä. Joitakin tekijöitä on kuitenkin tunnistettu. 

Ylävatsan turvotuksesta kärsivillä henkilöillä mahalaukun tyhjentyminen tapahtuu usein normaalia hitaammin ja on havaittu, että he kokevat kipua herkemmin etenkin mahalaukun ja suoliston venyessä.

Näin ollen toiminnallisten oireiden uskotaan johtuvan mahan ja suoliston poikkeavasta toiminnasta sekä näiden alueiden poikkeavasta reagoinnista aivoissa. Oireille on tyypillistä, että ne ilmenevät aaltoilevasti ja voivat välillä olla poissa pitkiäkin aikoja. 

Näissä tapauksissa ei ole kyse varsinaisesta sairaudesta, vaan joillakin ihmisillä vatsa ja suolisto reagoivat herkemmin liikkeisiin ja venytykseen, mikä aiheuttaa epämukavuutta.

Nainen kävelee vähentääkseen turvotusta.
Säännöllisellä liikunnalla voi vähentää turvotusta. Ruokailun ongelmat ja liian vähäinen liikunta altistavat helposti turvotukselle.

Vakava turvotus tai kivut kannattaa tutkia lääkärissä

Duodecim Terveyskirjaston mukaan ylävatsavaivojen vuoksi lääkäriin hakeutuneita ihmisiä tutkittaessa melkein puolella löytyy jokin selvä syy oireisiin. Syynä voi olla esimerkiksi:

 • mahahaava
 • refluksitauti
 • ruokatorven tulehdus
 • oireileva sappikivitauti
 • keliakia
 • laktoosi-intoleranssi

Jos oireet jatkuvat pitkään tai ovat vakavia, on aina järkevää tarkistuttaa tilanne lääkärissä, sillä taustalla voi piillä jokin sairaus, jota hoitamalla kipuihin voi saada helpotusta.

Stressi ei tee hyvää vatsalle

Vaikka itse stressikokemus onkin psykologinen, sen monet vaikutukset voivat olla fyysisiä. Erilainen huonovointisuus ja vatsavaivat ovat tyypillinen oire. Stressi voi myös siten olla yksi osasyy vatsavaivoihin – eli aina vastaus ei löydy suoraan ruokailusta tai ruoansulatuksesta.

Kokemusperäisesti voidaan todeta, että vatsavaivat ovat yleisempiä ihmisillä, joilla on paljon stressiä. Noin viidennes työikäisistä kokee olevansa keskimääräistä stressaantuneempi. Eniten stressin kokemuksia on työttömillä ja johtavissa asemissa työskentelevillä. Vatsan turvotus tai erilaiset vatsavaivat voivat siis oireilla osittain myös stressistä johtuen.

Nainen pitää kiinni vatsastaan, jossa on turvotusta.
Vatsan turvotus voi liittyä stressaavaan elämäntilanteeseen.

Tehokkaat vinkit vatsan turvotuksen helpottamiseen

1. Seuraa ruokavaliotasi: Vältä erityisesti runsaasti kaasua tuottavia ruokia sekä ruokia, joiden huomaat ärsyttävän ruoansulatustasi. Turvotuksen minimoimiseksi pienennä kuitupitoisten ruokien määrää ja lisää niitä asteittain ruokavalioosi, jotta suolisto tottuu niihin. Vältä myös hiilihapotettuja juomia ja keinotekoisia makeutusaineita.

2. Syö rauhallisesti: Pureskele ruokasi huolellisesti ja vältä kiirehtimistä. Liian nopea syöminen johtaa ilman nielemiseen, mikä voi aiheuttaa turvotusta.

3. Kokeile probiootteja: Probiootit voivat auttaa tasapainottamaan suoliston bakteerikantaa ja vähentämään kaasun muodostumista. Apteekeista on saatavilla probioottivalmisteita tähän tarkoitukseen.

4. Juo riittävästi: Juomalla tarpeeksi vettä voi helpottaa ruoansulatusta ja vähentää turvotusta. Vältä kuitenkin liiallista vedenjuontia aterioiden yhteydessä, jotta et häiritse ruoansulatusta.

5. Muista liikunta: Säännöllinen liikunta, kuten kävely, voi edistää ruoansulatusta ja vähentää turvotusta. Liikunta stimuloi suoliston liikkeitä ja auttaa kaasujen poistumisessa myös sitä kautta.

6. Vältä stressiä: Stressi ja ahdistus voivat pahentaa turvotuksen oireita. Stressiä alentava liikunta, kuten joogalla tai rentoutusharjoitukset voivat alentaa stressiä. Samoin harrastukset, jotka auttavat ohjaamaan ajatuksia pois stressin tuntemuksista.

7. Tee hengitysharjoituksia: Hengitysharjoitukset voivat auttaa rentouttamaan pallean alueen lihaksia ja vähentämään pallean turvotusta sekä kipua. Erityisesti toiminnallisten häiriöiden helpottamisessa on hyväksi opetella rentouttamaan ylävatsan aluetta.

Helppo apu vatsan turvotukseen – GascolDuo

GascolDuo on kaksivaikutteinen lääkinnällinen laite, jota käytetään turvotuksen ja ilmavaivoihin lievittämään kouristuksia ja kipuja. Vaikuttavat aineet simetikoni ja aktiivihiili helpottavat turvotuksen oireita. 

Simetikoni alentaa kaasukuplien pintajännitystä, jolloin ne pilkkoutuvat vatsassa pienemmiksi kupliksi ja kulkevat siten helpommin maha-suolikanavan läpi. Aktiivihiili absorboi kaasuja maha-suolikanavassa ja vähentää tätä kautta paineen tunnetta.

 • Ehkäisee ja lievittää turvotuksesta sekä kaasuista aiheutuvia kouristuksia ja kipuja.
 • Kaksitehoinen – lievittää nopeasti ja vaikuttaa pitkäkestoisesti.
 • Nopea apu jo 15 minuutissa, kun osa vaikuttavasta aineesta liukenee mahalaukussa.
 • Loput 50 % liukenee 1 tunnin kuluessa antaen pitkäkestoisen vaikutuksen.

Lähteet:

Duodecim Terveyskirjasto 

Jaa tämä artikkeli: