Vaivaavatko jalkakrampit ja suonenvedot? Uusi valmiste hoivaa lihasten lisäksi hermostoa

Jalkakrampit ja suonenvedot ovat yleisiä vaivoja, jotka lisääntyvät iän myötä. Yli 50-vuotiaista jopa puolet kokee jalkakramppeja. Erityisesti lämpenevä sää on jalkakramppien ja suonenvetojen sesonkiaikaa.

– Ihmiset kyselevät päivittäin neuvoa jalkakramppeihin ja suonenvetoon. Vaiva korostuu kesäaikaisin, kun hikoillaan ja tulee nestehukkaa, kertoo Itä-Suomen yliopiston apteekin apteekkari Jouko Savolainen.

Miten jalkakramppi sitten syntyy? Usein kramppi tuntuu kovana kipuna, kun lihas tai lihasryhmä supistuu äkisti. Monesti kramppi yllättää yöllä, mutta yhtä hyvin suonenveto iskee myös päivisin. Lihas voi olla arka pitkän aikaa krampin jälkeen.

Magnesiumin puute?

Kramppien taustalla voi olla monia asioita. Nestehukka voi lisätä suonenvetoja. Moni ei muista juoda tarpeeksi. Myös urheilu, lenkkeily tai vaikkapa kyykkyasennossa olo puutarhassa tai marjastamassa saattaa saada lihakset kramppaamaan. Myös magnesiumin puute voi vaikuttaa lihaskramppien syntyyn.

– Meiltä kysellään paljon magnesiumin puutteesta. Magnesiumvalmistetta voi kokeilla, jos kärsii jalkakrampeista ja suonenvedoista. Apteekista kannattaa varmistaa, sopiiko valmiste itselle, Savolainen sanoo.

Uudenlainen valmiste tarjolla

Tänä keväänä markkinoilla on tullut mielenkiintoinen uutuus magnesiumvalmisteisiin. Apteq Crampex -valmisteen erikoisuus on, että se sisältää hyvin imeytyvän magnesiumsitraatin lisäksi myös B-vitamiiniyhdistelmää.

Kramppi on lihaksiston ja hermoston toimintahäiriö. Siksi on tärkeää hoivata myös hermostoa.

– Kramppi on lihaksiston ja hermoston toimintahäiriö. Siksi on tärkeää hoivata myös hermostoa. Magnesiumin lisäksi B-vitamiinit ovat tärkeitä hermoston toimintakyvylle. Samassa valmisteessa on nyt kaikki yhdessä tabletissa, kertoo Fennogate Finland Oy:n tuotepäällikkö Mikko Karjalainen.

Apteq Crampex -valmisteessa on mukana kliinisesti tutkittu B-vitamiiniyhdistelmä. Siinä on B12-, B9-, B6-, B2- ja B1-vitamiineja.

– Lisäksi magnesium on hyvin imeytyvässä muodossa eli magnesiumsitraattina. Tabletti otetaan veden kanssa, joten samalla saa myös nestettä. Riittävästä veden juomisesta kannattaa huolehtia etenkin lämpimään aikaan, Karjalainen vinkkaa.

FAKTA: Vinkkejä kramppeihin

  • Huolehti riittävästä nesteen saamisesta. Juo riittävästi etenkin jos hikoilet, on lämmin ilma tai harrastat liikuntaa.
  • Muista venytellä lihaksia. Venyttele lihaksia ennen kuin lähdet lenkille tai puuhailet puutarhassa. Myös liikunnan jälkeen tai illalla kannattaa venytellä.
  • Huolehdi, että syöt monipuolisesti ja saat riittävästi magnesiumia ja B-vitamiineja. Niitä saa esimerkiksi pähkinöistä ja siemenistä. Voit myös kokeilla ravintolisää.
Lue lisää Crampexista >