Sähköinen seurantakortti helpottaa verenpaineen seuraamista

Apteq on julkaissut verkossa maksuttoman sähköisen verenpainekortin, jonka avulla voi seurata omia verenpainelukemiaan.

Internetissä osoitteesta www.seurantakortti.fi löytyvään sähköiseen verenpaineen seurantakorttiin voi tehdä oman tilin, joka on salasalan takana. Omalle tilille merkitään yläpaine, alapaine ja syke kultakin mittauskerralta aamuin ja illoin. Tilaa on myös lisähuomioille tai -muistiinpanoille.

Verkossa mittaustulokset säilyvät hyvässä tallessa. Ohjelma myös laskee ja piirtää mittauslukemille hoitosuositusten mukaiset keskiarvot ja kuvaajat.

Sähköisestä verenpainekortista voi tehdä pikakuvakkeen oman tietokoneen, kännykän tai tabletin näytölle, jolloin seurantakortin käyttö helpottuu entisestään.

APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI

Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.

Helppo käytettävyys on tärkeää

Apteqin tuotepäällikkö Mikko Karjalainen kertoo, että sähköinen seurantakortti on luonnollinen jatkumo kehitykseen, jossa asiakkaille on haluttu tarjota helppokäyttöistä verenpaineen mittausta.

– Verenpainemittari on ollut Fennogate Finlandin ensimmäinen tuote vuonna 2011. Halusimme luoda hyvin helppokäyttöisen ja selkeän verenpainemittarin, jossa on suomenkieliset käyttöohjeet ja jolla verenpaineen mittaus onnistuu yhdellä napinpainalluksella.

Kuluttajatutkimusten ja asiakkailta saadun palautteen perusteella on haluttu välttää tietokone- tai kännykkäliitäntöjä. Moni asiakkaista olisi kokenut liitännät vaikeiksi arkikäytössä. Asiakkaiden joukossa on paljon myös iäkkäitä ihmisiä, joille sähköiset järjestelmät voivat olla hankalia käyttää.

Paperiset verenpaineen seurantakortit pysyvät myös edelleen mukana valikoimassa.

– Itsekin kokeilin joitakin excel-pohjaisia seurantakortteja, datakaapeleita ja myös langattomia bluetooth-yhteyksiä, mutta en aina saanut niitä toimimaan, Karjalainen myöntää.

Aiemmin Apteq on tarjonnut asiakkailleen paperisia tai tulostettavia verenpainekortteja. Ne ovat olleet hyvin suosittuja, sillä paperisen verenpaineen seurantakortin avulla omat verenpainelukemat on saanut helposti talteen. Paperiset verenpaineen seurantakortit pysyvät myös edelleen mukana valikoimassa.

Useita hyötyjä verkkokäyttäjälle

Mikko Karjalaisen mukaan sähköinen verenpaineen seurantakortti tarjoaa paperiseen seurantakorttiin verrattuna useampia hyötyjä. Ohjelma hoitaa keskiarvojen laskemisen, ja mittaustulokset säilyvät hyvässä tallessa vuosienkin ajan.

– Kun tulokset kirjataan paperiseen korttiin, täytyy itse piirtää käyrät ja laskea keskiarvot. Lisäksi paperisissa korteissa on se ongelma, että ne voivat ajan kuluessa hävitä.

Sähköisestä seurannastakin tulokset saa tarvittaessa myös paperille tulostamalla. Tulostaminen on helppoa, sillä pdf-painikkeesta klikkaamalla seurantajakson tulokset tulevat ponnahdusikkunaan graafeina ja tilastoina. Tämä tiedosto on helppo tulostaa tarvittaessa.

Pdf-tiedoston voi myös lähettää esimerkiksi hoitajalle tai lääkärille sähköpostilla verenpaineen seurantaa varten.

Hoitaja kysyy verenpainelukemista potilaalta.
Verenpaineen seurantatiedot helpottavat terveydenhuollossa asioimista.

Säännöllinen seuranta on tärkeää

Mikko Karjalainen suosittelee verenpaineen säännöllistä seurantaa kaikille yli 40-vuotiaille. Sitä nuorempienkin on hyvä olla tietoinen omasta verenpainetasostaan.

– Verenpaine on tärkein ihmisen kehon mittaustuloksista. Se on merkittävä riskitekijä moneen sairauteen. On tärkeä seurata korkeaa verenpainetta tai rytmihäiriöitä, jos niitä on.

Kun seurantaa on tehnyt pidemmän aikaa, verkkoseurannan keskiarvolukemat paljastavat vaivihkaisetkin muutokset. Näin vuosien mittaan tapahtuvat muutostrendit eivät huku eri aikoina tehtyjen mittausten vaihteleviin arvoihin.

Verenpaineella on taipumusta nousta ihmisillä iän karttuessa.

Tietoturvallista käyttöä

Sähköisten järjestelmien tietoturva-asiat ovat olleet pinnalla viime aikoina. Mikko Karjalainen kertoo, että sovelluksessa henkilökohtaiset verenpainetiedot ovat turvassa salasanan takana.

Lisäksi sovellus ei vaadi käyttäjältä mitään tunnistetietoja, kuten henkilötunnuksia, nimiä tai osoitteita. Ainoastaan toimiva sähköpostiosoite tarvitaan, jotta käyttäjä voi aktivoida tilinsä. Edes järjestelmän ylläpito, hakkereista puhumattakaan, ei pääse käsiksi ihmisten verenpainearvoihin.

Sähköpostin tukkivaa mainospostia ei niinikään ole syytä pelätä. Jossakin vaiheessa saatamme lähettää palvelun käyttäjille asiallista verenpaineeseen ja terveyteen liittyvää luettavaa.

– Halusimme alusta saakka luoda sellaisen järjestelmän, johon ei yhdisty henkilötietoja. Näin käyttäjät saavat sovelluksen tarjoaman hyödyn, mutta heidän ei tarvitse pelätä tietojensa puolesta, sillä yksilöiviä tietoja ei kysytä missään vaiheessa, Karjalainen kertoo.

Sovelluksesta voi myös halutessaan poistaa aiempia mittaustuloksia.

Seurantakortti.fi-sivustolla tiedot verenpaineen muutoksista pysyvät hyvässä tallessa.

Ohjeet sähköisen verenpaineen seurantakortin käyttöön

Näin käytät sähköistä verenpaineen seurantakorttia:

  1. Mene osoitteeseen www.seurantakortti.fi.
  2. Luo oma tili. Tähän tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen ja itse keksimäsi salasanan.
  3. Kun olet luonut ja sähköpostiosoitteesi kautta varmistanut tilin, pääset lisäämään omalle tilillesi verenpaineen mittauksessa saamasi lukemat.
  4. Jokaisen mittaustuloksen yhteydessä on myös lisätietokohta, johon voi lisätä mahdolliset rytmihäiriöt tai muut lisätiedot.
  5. Tarvittaessa voit tulostaa omalta tililtäsi eri seurantojen tuloksia esimerkiksi lääkärikäyntiä varten.
  6. Verenpainemittausten tiedot säilyvät salasanan takana turvassa omalla tililläsi ja pääset seuraamaan pitkäaikaisia muutoksia lukemissa.

Yksityiskohtaiset ohjeet seurantakortin käyttöön löytyvät täältä.


APTEQ Q5
VERENPAINE-
MITTARI

Tunnistaa nopean ja helpon verenpaineenmittauksen yhteydessä rytmihäiriön sekä erottelee tarkasti eteisvärinän ja lisälyönnin.

Jaa tämä artikkeli: